Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, όπου πληροφορίες θέλουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ να βρίσκονται μια ανάσα από την Τρίπολη και τον Ερντογάν να έχει στείλει ήδη τις πρώτες στρατιωτικές ενισχύσεις προς τον Σαράτζ.

Η διεθνής κοινότητα στέλνει μηνύματα για επίλυση της κρίσης στην περιοχή, τα οποία όμως φαίνεται πως αγνοεί ο Ερντογάν, με τον τούρκο πρόεδρο να παρουσιάζεται μέχρι στιγμής αποφασισμένος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα.

Ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού που επικρατεί είναι οι διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε με τον τούρκο και τον ρώσο πρόεδρο, καθιστώντας αναγκαία την επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Μέρκελ είχαν συνομιλία, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η Συρία και η Λιβύη.

Ακόμη, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που άπτονται διμερών σχέσεων και περιφερειακών εξελίξεων.

Επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν
Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε επικοινωνία και με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την περαιτέρω υποστήριξή τους, στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Βλέπει Ερντογάν η Μέρκελ
Όσο μαίνονται μάχες στην επαρχία Ιντλίμπ τόσο αυξάνεται η ανησυχία για ένα νέο προσφυγικό ρεύμα. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ κινδυνεύει, για το λόγο αυτό η Μέρκελ αναμένεται στην Άγκυρα το επόμενο διάστημα.

Η καγκελάριος σχεδιάζει να μεταβεί τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung – αν και εκκρεμεί ακόμη η επίσημη επιβεβαίωση της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως αναμένεται, στο επίκεντρο μιας τέτοιας συνάντησης θα βρεθεί η προσφυγική συμφωνία, την οποία υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία το 2016 για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων θα βρίσκεται σίγουρα το τεταμένο κλίμα στη Λιβύη.