Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν το βράδυ της Τρίτης [τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας] στην Πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε τη 18η Οκτωβρίου, επιλέγοντας να γιορτάσουν μια «νέα χρονιά με αξιοπρέπεια».

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, μολονότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη. Η αστυνομία ανέπτυξε σχεδόν 1.000 στελέχη της γύρω από την εμβληματική αυτή πλατεία.

Άλλοι Χιλιανοί όμως, που εκφράζουν ανησυχία για το ότι τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, προβλέπουν βαριές συνέπειες για την οικονομία.

Όμως, δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από το 60% των Χιλιανών υποστηρίζει το κίνημα κοινωνικής αμφισβήτησης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν επίσης στο Βαλπαραΐσο, που έχει γίνει επανειλημμένα, όπως και η πρωτεύουσα, θέατρο βίαιων επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομικών, λεηλασιών και υλικών φθορών, ενώ το ίδιο προβλεπόταν να γίνει «σε όλους τους τόπους όπου έγιναν εκκλήσεις για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις», σύμφωνα με τη διοίκηση της αστυνομίας.

Περίπου δυόμισι μήνες μετά την έναρξη των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και των ταραχών, με τον επίσημο απολογισμό των Αρχών να κάνει λόγο για 29 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μέχρι σήμερα, το εύρος των κινητοποιήσεων σταδιακά μειώθηκε, αλλά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους πιο ριζοσπαστικοποιημένους διαδηλωτές και αστυνομικούς επαναλαμβάνονται κάθε Παρασκευή στην Πλατεία Ιταλίας.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανήγγειλε η κέρνηση του προέδρου της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βάλει τέλος στην κοινωνική κρίση είναι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την 26η Απριλίου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Αυτό αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας.