Μια επιστολή ενός Αμερικανού στρατηγού την οποία παρουσίασε το Reuters ήταν αρκετή να δημιουργήσει σύγχυση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο (ελεγχόμενο από την Τεχεράνη) Ιράκ. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διέψευσε την πληροφορία.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση αποχώρησης από το Ιράκ» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Στην επιστολή του -νωρίτερα- ο κορυφαίος στρατηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ουίλιαμ Σίλι, είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μελετούν το ενδεχόμενο «μετακίνησης στρατιωτών εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων».  Η επιστολή είχε ως αποδέκτη Ιρακινό στρατηγό.

Προηγήθηκαν τα δραματικά γεγονότα από την απόφαση του Τραμπ να εξοντωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος Σουλεϊμανί, αλλά και η απόφαση της Βουλής του Ιράκ να κηρύξει ανεπιθύμητη την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα. 

Ο υπουργός Άμυνας, Μάικ Έσπερ δήλωσε άγνοια για την επιστολή, εμφανώς ενοχλημένος. «Δεν έχω ιδέα για αυτή την επιστολή, προσπαθούμε να καταλάβουμε από πού προήλθε. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση να αποχωρήσουμε. Τελεία και παύλα.»

Αργότερα, μετά τον σάλο και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές διευκρίνισαν ότι οι Αμερικανοί θα μετακινήσουν στρατεύματα από την «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης, αλλά δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Το συμπέρασμα που βγήκε, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι δεν επρόκειτο για επίσημη επιστολή, αλλά για ένα ενημερωτικό έγγραφο -κακά γραμμένο και παραπλανητικό- που ενημέρωνε τις ιρακινές αρχές για τη μετακίνηση στρατευμάτων από την «Πράσινη Ζώνη» σε άλλα σημεία της χώρας για λόγους ασφαλείας.



Η λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης είναι το «φρούριο» μέσα στο οποίο βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ, σημαντικά μνημεία, το παλάτι του Σαντάμ Χουσεϊν, νοσοκομεία και το ξενοδοχείο Ρασίντ.



Παρά τα μέτρα ασφαλείας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η περιοχή πολιορκήθηκε από φιλο-ιρανούς διαδηλωτές με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού.

Δύο μέρες αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε την εξόντωση του υποστρατήγου Σουλεϊμανί, του ανθρώπου-«κλειδί» στην ιρανική επιρροή, τόσο στο Ιράκ, όσο και σε Συρία και Λίβανο. 

Από τότε, η Τεχεράνη απειλεί τις ΗΠΑ με σκληρά αντίποινα επί ιρακινού εδάφους και όχι μόνο.