Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τους στρατιώτες της στο Ιράκ, όμως θα τους αποσύρει εφόσον το ζητήσει η Βαγδάτη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

 Το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή την αποχώρηση των Αμερικανών και των άλλων ξένων στρατιωτών από τη χώρα, με αφορμή τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική πυραυλική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

 «Προσπαθούμε (…) να τους κάνουμε να πουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν» οι Βρετανοί στρατιώτες, είπε ο Γουάλας μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αλλά θα σεβαστούμε την εθνική κυριαρχία του Ιράκ. Αν απαιτήσουν να φύγουμε, είναι δικαίωμά τους και θα το σεβαστούμε», πρόσθεσε.

Σε αναμονή πλοία και ελικόπτερα στο Κουβέιτ, εν αναμονή κλιμάκωσης της κρίσης στο Ιράν

Βρετανικά πλοία και ελικόπτερα έχουν τεθεί σε αναμονή στην περιοχή του Κόλπου στη Μέση Ανατολή, για το ενδεχόμενο που υπάρξει περεταίρω στρατιωτική κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός 'Αμυνας, Μπέν Ουάλας, ο οποίος ενημέρωσε τη Βουλή για τις εξελίξεις στην περιοχή.

 Ο υπουργός ανέφερε ότι η Βρετανία έχει λάβει «έκτακτα μέτρα» για την προστασία των Βρετανών που βρίσκονται στο Ιράκ και σε γειτονικές χώρες, σε περίπτωση που το Ιράν προβεί σε αντίποινα για την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Η Βρετανία διατηρεί δύο πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο και περίπου 400 μέλη ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, τα οποία όπως είπε κρίθηκε αναγκαίο να αλλάξουν την κατάσταση ετοιμότητάς τους.

 Κάλεσε, επίσης, εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, το Ιράν να επιστρέψει στη φυσιολογική συμπεριφορά της χώρας που φιλοδοξεί να είναι και να αντισταθεί στην επιθυμία αντιποίνων. «Κανείς μας δεν επιθυμεί σύγκρουση, κανείς μας δεν θέλει οι πολίτες μας, οι φίλοι και σύμμαχοί μας να τεθούν σε κίνδυνο» είπε.

 Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Βρετανία θα υπερασπίζεται πάντα το δικαίωμα των χωρών να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης το συντομότερο δυνατό. Ανέφερε ότι μη βασικό προσωπικό της Βρετανίας απομακρύνθηκε από τη Βαγδάτη και ότι έχει αναθεωρηθεί η ταξιδιωτική οδηγία για το Ιράν και το Ιράκ.

 Σε ότι αφορά την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να διακόψει την παρουσία των ξένων δυνάμεων στο έδαφός της και να ακυρώσει το αίτημα βοήθειας από τις διεθνείς δυνάμεις για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την ιρακινή κυβέρνηση γύρω από το τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο, και ότι οι διεθνείς δυνάμεις βρίσκονται στο Ιράκ μόνο μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης.

 

Αποσύρονται και Ρουμάνοι στρατιώτες από το Ιράκ

Λίγο νωρίτερα, η Ρουμανία είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει τους 14 στρατιώτες της από το Ιράκ, λόγω της έντασης στην περιοχή. «Για την ασφάλεια του προσωπικού μας, οι 14 Ρουμάνοι στρατιώτες που εκτελούσαν αποστολή στο Ιράκ θα μεταφερθούν προσωρινά σε άλλη βάση του ΝΑΤΟ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

 Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να υψώσει τη φωνή της» και να αντιδράσει στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όπως και πολλές άλλες χώρες, το Βουκουρέστι έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, συνιστώντας στους Ρουμάνους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράκ. «Η κατάσταση στο Ιράκ μας ανησυχεί, επειδή έχουμε πολλούς Ρουμάνους που ζουν και εργάζονται στη Μέση Ανατολή», είπε ο Γιοχάνις.

 

Αποχωρούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ από το Ιράκ

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως και η βορειοατλαντική συμμαχία σχεδιάζει την αποχώρηση μέρους των στρατευμάτων της που βρίσκονται στο Ιράκ, έπειτα από το ψήφισμα στην ιρακινή Βουλή, αλλά και την ένταση που αναμένεται στη Μέση Ανατολή μετά την επιχείρηση των ΗΠΑ που οδήγησε στο θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

 Όπως έγινε γνωστό μέσω σχετικής ανακοίνωσης, το ίδιο σχεδιάζει να κάνει και η Γερμανία, με μέρος των ενόπλων δυνάμεων να μεταφέρονται στην Ιορδανία και το Κουβέιτ λόγω των εντάσεων που επικρατούν στην περιοχή.

 Παραμένουν οι δυνάμεις των Αμερικανικών στο Ιράκ

Τη Δευτέρα διέρρευσε στον Τύπο επιστολή Αμερικανού αξιωματικού του στρατού στο Ιράκ που ήθελε και τις ΗΠΑ να οργανώνουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μέσα στις επόμενες ημέρες. Παρότι την πληροφορία φαίνεται να επιβεβαίωναν Reuters και AFP τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ, όσο όμως και μέσω στρατιωτικού από το Ιράκ, το Πεντάγωνο έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία το πρωί της Τρίτης.