Πολεμική ρητορική υιοθετεί η Τουρκία μετά την απόρριψη του αιτήματος, που προκρίθηκε από Ρωσία και Τουρκία, για κατάπαυση του πυρός. Το «όχι» του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ πυροδότησε την οργή της Άγκυρας, η οποία εμφανίζεται και πάλι να εμμένει στα περί στρατιωτικής παρέμβασης.

«Δεν θα διστάσουμε να ενεργοποιήσουμε τον στρατό», το μήνυμα της Άγκυρας, η οποία στηρίζει τις δυνάμεις της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σαράζ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, τούρκοι αξιωματούχοι διαρρέουν σε ΜΜΕ της χώρας πως εφόσον η επέλαση του Χαφτάρ συνεχιστεί και απειληθεί η κυβέρνηση της Τρίπολης, η Άγκυρα δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το πεζικό, το ναυτικό και την αεροπορία της στην περιοχή.

Παράλληλα διευκρινίζουν πως η Τουρκία μπορεί να στήσει μια αερογέφυρα για να στηρίξει τον Σαράτζ, ο οποίος δέχεται ασφυκτική πίεση από τα στρατεύματα του Χαφτάρ.

Είδηση-βόμβα αποτέλεσε το «όχι» που είπε ο στρατάρχης στο κάλεσμα Τουρκίας και Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός.

Η απόρριψη από πλευράς Χαφτάρ σημαίνει ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) η οποία εδρεύει στην Τρίπολη.

Στην ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του, ο Άχμαντ αλ Μεσμάρι, ο Χάφταρ εκτιμά ότι η σταθερότητα ή η επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν χωρίς «την εξάλειψη των τρομοκρατικών ομάδων» και τη διάλυση και τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών που, όπως λέει, ελέγχουν τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσαν όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Παιχνίδι με το χρόνο και τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα έχουν ξεκινήσει οι πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Λιβύη γνωρίζοντας αμφότεροι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει δράση στο Μαγκρέμπ.

Οι δύο «δύσκολοι γείτονες» της ΕΕ όπως έχουν χαρακτηρίσει Ευρωπαίοι διπλωμάτες τόσο από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, όσο και από τις Βρυξέλλες, τη Μόσχα και την Άγκυρα, αποφάσισαν από κοινού, στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του Turkstream να αποκλιμακώσουν την ένταση στη Λιβύη.

Πούτιν και Ερντογάν, δύο από τους βασικότερους συμμάχους στην προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισαν την κατάπαυση του πυρός από την 12η Ιανουαρίου.