«Συνάντηση κορυφής» -για άλλους «πολεμικό συμβούλιο»- έχει προγραμματιστεί σήμερα, Δευτέρα μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ Β', του υιού της και διαδόχου Κάρολου, του μεγάλου του γιου Ουίλιαμ και της «πέτρας» του σκανδάλου Χάρι.

Στόχος της συνάντησης: Να βρεθεί λύση στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Χάρι και της Αμερικανίδας συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ, να αποσυρθούν από τη βασιλική οικογένεια και να εγκατασταθούν στον Καναδά.

Διαβάστε επίσης: Όλη η αλήθεια για το «Megxit»

Ο λόγος που η συνάντηση γίνεται στο Σάντριγχαμ είναι διότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' τηρεί ευλαβικά μια παράδοση εδώ και πολλές δεκαετίες: Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές της Μεγαλειότατης γίνονται πάντοτε στο συγκεκριμένο μέρος και λήγουν στις 6 Φεβρουαρίου. Είναι η ημερομηνία (1952) που πέθανε εκεί ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος Στ'. Είναι ένας τρόπος να τιμήσει και η ίδια τη μνήμη του.

Στη «συνάντηση κορυφής» θα συζητηθούν κυρίως οικονομικής φύσεως θέματα: Ποιος θα πληρώσει την ασφάλεια του ζεύγους (σήμερα αυτό επιβαρύνει τον φορολογούμενο), τι είδους οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτύξουν και τι άλλες οικονομικές και φορολογικές συνέπειες θα έχει η μετακόμιση στον Καναδά.

Επιπλέον, τίθεται ζήτημα για το πού θα μένουν: Τόσο στον Καναδά, όσο και όταν θα επισκέπονται το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα διατηρηθεί ως βάση τους το λεγόμενο «Φρόγκμορ Κότατζ», το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα με χρήματα των φορολογουμένων; Για την ιστορία, κόστισε 2,4 εκατομμύρια λίρες.

Κομβικό παραμένει το θέμα του αριθμού των βασιλικών καθηκόντων που θα συνεχίσουν (αν και εφόσον συνεχίσουν) να εκτελούν. Υπάρχουν δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις που στηρίζουν με τις σημερινές τους ιδιότητες, υπάρχει η περίφημη Κοινοπολιτεία με τις δικές της απαιτήσεις. Πώς θα διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους οι υποχρεώσεις δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους ασχολίες; 

Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της ιθαγένειας της Μέγκαν Μαρκλ. Ήδη από τον καιρό του γάμου της, η Μέγκαν είχε κάνει αίτηση για βρετανικό διαβατήριο. Άγνωστο παραμένει αν θα διατηρήσει και την αμερικανική ιθαγένεια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' φαίνεται να βιάζεται να βρει λύση στο θέμα, αφού στο παρασκήνιο ακούγεται ότι ο Χάρι και η Μέγκαν ενδεχομένως να παραχωρήσουν τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία μόνο θετική δεν θα είναι για την υπόλοιπη οικογένεια. 

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η βασίλισσα είναι μία ακόμα τηλεοπτική συνέντευξη. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο γιος της βασίλισσας, πρίγκιπας Ανδρέας, παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη, ώστε να εξηγήσει τα περί εμπλοκής του στην «υπόθεση Επστάιν». Ήταν τόσο άσχημα αυτά που είπε που στη συνέχεια ελήφθη η απόφαση να αποσυρθεί πλήρως από τον δημόσιο βίο...

Ο Επστάιν ήταν ένας Αμερικανός χρηματιστής με τεράστιο κύκλο πολιτικών και οικονομικών γνωριμιών. Αυτοκτόνησε το 2019 στη φυλακή, αναμένοντας δίκη για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών. Ο πρίγκιπας Ανδρέας υπήρξε φίλος του και έχει κατηγορηθεί από γυναίκες για ενεργό συμμετοχή σε αυτό το κύκλωμα.

Ο πρίγκιπας Χάρι είναι 6ος στη σειρά διαδοχής -ενδεχομένως να βρεθεί και χαμηλότερα, αν ο αδελφός του κάνει και άλλα παιδιά. Το 2018 παντρεύτηκε την ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, κίνηση που από πολλούς θεωρήθηκε ότι θα έδινε νέο αέρα στη βασιλική οικογένεια. Η ζωή και το στυλ που υιοθέτησαν άλλωστε, ελάχιστη σχέση είχε με το αυστηρό πρωτόκολλο που οι Βρετανοί είχαν συνηθίσει να βλέπουν. 

Ωστόσο, γρήγορα φάνηκαν τα πρώτα μαύρα σύννεφα. Ο Χάρι φαίνεται να απομακρύνθηκε πολύ από τον αδελφό του με τον οποίο διατηρούσε ισχυρό δεσμό μετά το θάνατο της μητέρας τους. Αργότερα, ο Χάρι στράφηκε κατά των βρετανικών ταμπλόιντ για τον τρόπο που αντιμετώπιζαν την Αμερικανίδα σύζυγό του. Δεν έλειψαν ακόμα και οι μηνύσεις, γεγονός πρωτοφανές.

Φέτος τα Χριστούγεννα, το ζευγάρι αποφάσισε να απουσιάζει από τη γνωστή οικογενειακή συγκέντρωση στο Μπαλμόραλ. Και λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου ήρθε η ανακοίνωση περί οριστικής απόσυρσης. Αρκετοί μάλιστα σχολίασαν εξαιρετικά αρνητικά το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε μέσω... instagram.