Υψηλόβαθμος ερευνητής του Ιράν αναμένεται να μεταβεί εντός των επομένων ημερών στην Ουκρανία, ο οποίος θα αποφανθεί εάν τα ουκρανικά εργαστήρια είναι κατάλληλα για να αποκωδικοποιήσουν τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ που καταρρίφθηκε από την ιρανική αεράμυνα στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ολέξι Ντανίνολφ, γραμματέας του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι σε κάθε περίπτωση το Ιράν είναι αυτό που θα έχει τον τελευταίο λόγο για το πού θα γίνει η αποκωδικοποίηση.

Το περασμένο Σάββατο, η Τεχεράνη παραδέχτηκε ότι κατά λάθος κατέρριψε το αεροπλάνο, λίγο μετά την απογείωσή του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες, καθώς χειριστές της ιρανικής αεράμυνας των Φρουρών της Επανάστασης εξέλαβαν το Boeing των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών για αμερικανικό πύραυλο Κρουζ.

Ο Ντανίλοφ πρόσφερε μια εξήγηση για την αρχική σύγχυση για τα αίτια του δυστυχήματος: υπενθύμισε ότι η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ιράν, την ημέρα του δυστυχήματος, εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ως πιθανή αιτία τη μηχανική βλάβη. Υποστήριξε ότι η ανακοίνωση αυτή, που αργότερα διαγράφηκε και αντικαταστάθηκε με άλλη όπου αναφέρονταν ως άγνωστα τα αίτια, εκδόθηκε σε μια προσπάθεια να αποκτήσει το Κίεβο πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

«Αν είχαμε πει αμέσως ότι το κατέρριψαν, δεν είμαι σίγουρος ότι θα μας επέτρεπαν να δούμε τα συντρίμμια, δεν θα μας άφηναν να κάνουμε ό,τι κάνουμε», ισχυρίστηκε.