Άμεσα συνδεδεμένος στην πολιτική των προκλήσεων και του επεκτατισμού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να προβεί σε νέα επίδειξη ισχύος λίγο μετά την δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ για τη Λιβύη και μια ημέρα πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο, στην οποία θα απουσιάζει η Ελλάδα.

Μάλιστα, παρα το γεγονός ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για τη συμφωνία Τρίπολης - Άγκυρας περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, μνημόνιο που επηρεάζει την Ελλάδα, ο Ερντογάν θίγει και πάλι το θέμα της τουρκικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Από εκεί και πέρα, εγείρει προβληματισμό ότι παρόλο που ο ΟΗΕ στο κείμενο για τη Λιβύη εστιάζει στο ζήτημα της εκεχειρίας, στη χώρα που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο, και του τερματισμού ξένης στρατιωτικής παρέμβασης, η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μετακινείται από τη θέση της.

Πιο συγκεκριμένα, σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να αποχωρίζεται τις εθνικιστικές κορώνες, τόνισε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη. Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και αψηφώντας τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ρίχνει νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης του Φαγιέζ αλ σαράτζ και του Χαλίφα Χαφτάρ και επισημαίνει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη, περιλαμβάνει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της αυριανής διάσκεψης, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με το εν λόγω προσχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, τονίζεται η ανάγκη να παραμείνει μια ενιαία Λιβύη και να υπάρξουν κυρώσεις για πόσους παραβιάσουν το εμπάργκο όπλων. Συγκεκριμένα – και σύμφωνα πάντα με μερίδα διεθνών ΜΜΕ - το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει:

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] υποστηρίζουμε τη πολιτική συμφωνία ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη». «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Συμβουλίου Προεδρίας και τη δημιουργία μιας ενιαίας, ενωμένης, συμπεριληπτικής και αποτελεσματικής Λιβύης κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή».

Οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.