Παγκόσμια ανησυχία για τον Κοροναϊό: Αποκλεισμένοι 40 εκατ Κινέζοι - Κρούσματα στη Σιγκαπούρη - Τα μέτρα στο «Ελ. Βενιζέλος»
Πάνω από 40 εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στις πόλεις τους σήμερα ύστερα από τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για τον νέο κοροναϊό.
Συνολικά, οι τοπικές αρχές σε 13 δήμους έχουν λάβει μέτρα αποκλεισμού στην περιοχή Ουχάν, μια μητρόπολη 11 εκατ. κατοίκων στην οποία εμφανίστηκε η επιδημία τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η επιδημία έχει προσβάλει 830 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26.
Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία αναβάθμισε το επίπεδο προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες για την κινεζική επαρχία Χουμπέι στη βαθμίδα 3, λέγοντας στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν εκεί λόγω του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η πόλη Ουχάν, που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας, βρίσκεται στην επαρχία αυτή. Η Ιαπωνία αναβάθμισε χθες το επίπεδο προειδοποίησης για την Ουχάν στη βαθμίδα 2 από το 1, καλώντας τους πολίτες της να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επισκέψεις στην πόλη.
Παράλληλα, ανεστάλησαν οι πτήσεις από την Ουχάν προς τη Μόσχα, λόγω των φόβων για εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Μείνετε στο σπίτι σας για 14 ημέρες, εάν επιστρέφετε από περιοχές με κρούσματα συνιστούν οι τοπικές αρχές στο Πεκίνο και τη Σανγκάη
Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου καλούν τους πολίτες, που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωσή του, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Beijing Daily.
Ανάλογες οδηγίες έχουν εκδώσει και οι τοπικές αρχές στη Σανγκάη.
Η Κίνα ανακοίνωσε κλείνει κάποιους τομείς του Σινικού Τείχους - Τα McDonald's κλείνουν σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει από αύριο Σάββατο κάποιους τμήματα του Σινικού Τείχους, του εμβληματικού αυτού μνημείου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές της χώρας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους.
Οι τάφοι των Μινγκ και το "Δάσος με τις Παγόδες", δύο άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στη κινεζική πρωτεύουσα, επίσης θα κλείσουν από αύριο. Εξάλλου από σήμερα δεν θα είναι επισκέψιμο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως "η φωλιά του πουλιού", που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Παράλληλα η αλυσίδα εστιατορίων McDonald's ανακοίνωσε ότι κλείνει από σήμερα τα εστιατόριά της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Σε χρόνο ρεκόρ ανεγείρεται νέο νοσοκομείο στην Ουχάν
Η πόλη Ζινγκζού, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και μετρά περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους, έγινε η ένατη στην Κίνα που θέτει τους πολίτες σε καραντίνα απαγορεύοντάς τους να βγουν από την πόλη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο.
Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.
Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, όταν πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν.
Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων και μεγάλος διακομιστικός σταθμός για ταξίδια, είναι ουσιαστικά σε καραντίνα.
Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλειστοί και τα τρένα περνούν από την πόλη χωρίς να σταματούν, οι αεροπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί και στους κεντρικούς δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου.
Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα.
Εξάλλου στην Ουχάν ξεκίνησε η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου 1.000 κλινών για τη νοσηλεία όσων μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το νέο νοσοκομείο κατασκευάζεται γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής και βρίσκεται στα περίχωρα της Ουχάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το νοσοκομείο θα διαθέτει 1.000 κλίνες, θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου.
Κρούσματα εκτός Κίνας
Μη θανατηφόρα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Ουχάν.
Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πόσο ακριβώς θανατηφόρος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.
Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, ανακοίνωσε ο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Το σχέδιο είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές έρευνες ως τον Ιούνιο.
Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα, φθάνοντας συνολικά τα τρία
Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της, μία ημέρα αφού εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου που προερχόταν από την Κίνα.
Το υπουργείο ανακοίνωσε πως περιμένει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα λόγω των πολλών ανθρώπων που ταξιδεύουν εκεί από την Κίνα, όπου ο ιός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 830. Η Σιγκαπούρη έχει αυτή τη στιγμή τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα
Βρετανία: "Πολύ πιθανόν" να υπάρξουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κρούσματα του νέου κοροναϊού είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του τομέα υγείας της χώρας.
"Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο", είπε στο BBC ο καθηγητής Πολ Κόσφορντ, ένας επίτιμος ιατρικός διευθυντής του οργανισμού Δημόσιας Υγείας Αγγλίας.
"Έχουμε ένα ευρύ φάσμα σχεδίων έτοιμο να εφαρμοστεί, όταν χρειαστεί, και αυτό εφαρμόζεται τώρα", είπε ο Κόσφορντ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι είναι "πάρα πολύ νωρίς" να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος".
"Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η Κίνα ενίσχυσε τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού από τον οποίον έχουν ήδη πεθάνει 25 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 800, ενώ ανεστάλη η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών σε δέκα κινεζικές πόλεις, έκλεισαν οι ναοί και ξεκίνησε με την διαδικασία του κατεπείγοντος η ανέγερση ενός νοσοκομείου για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.
"Δεν υπάρχουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε εξετάσεις και αυτοί οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν", είπε ο Κόσφορντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Άλλοι εννέα υποβάλλονται τώρα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται σε περίπου ένα 24ωρο.
"Παρακολουθούμε διαρκώς τα αποτελέσματα", κατέληξε ο καθηγητής.
Τι μέτρα λαμβάνονται στο «Ελ. Βενιζέλος» - Ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει την υλικοτεχνική υποδομή για να ανιχνεύσει ασθενείς με πυρετό -ένα από τα κύρια συμπτώματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πρόκειται για τις θερμικές κάμερες που είχαν «επιστρατευθεί» για να ελέγχονται οι πύλες εισόδου στο τελευταίο μίνι – ξέσπασμα του Εμπολα.
Παρά τις σχετικές αναφορές, πηγές του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» υποστήριξαν, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία οι θερμικές κάμερες για τον κοροναϊό, ούτε και μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια σε επιβάτες του αεροδρομίου, καθώς το αρμόδιο Αεροϋγειονομείο δεν έχει λάβει τέτοιες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.
Η Ελλάδα, όπως είχε εξηγήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Γαλλία που δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, με απευθείας πτήσεις από την Κίνα και από τις πόλεις όπου είναι ενεργός ο ιός. Είναι ενδεικτικό ότι στο Χίθροου του Λονδίνου έχει μπει σε «καραντίνα» ολόκληρο το Terminal 4. Εκεί διοχετεύεται όλη η επιβατική κίνηση από τις εν λόγω κινεζικές πόλεις και οι επιβάτες σκανάρονται εξονυχιστικά.
Ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο αεροδρόμιο
Παρά ταύτα, καθώς δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού για τον κοροναϊό -και με την Αθήνα να συνδέεται με το Πεκίνο με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα, η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος, με τη σειρά του, παρακολουθεί στενά τις νέες διαπιστώσεις του ΠΟΥ.
Οι αρμόδιοι του ΔΑΑ τονίζουν ότι υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα ασφαλείας για περιπτώσεις επιδημιών και επικίνδυνων ιών, όπως η τρέχουσα του κοροναϊού, τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Η ετοιμότητα του «Ελ. Βενιζέλος» απέναντι στον κοροναϊό δοκιμάστηκε την Τετάρτη, όταν η υγειονομική υπηρεσία του αεροδρομίου ενημερώθηκε από την Κίνα για ένα δίχρονο κοριτσάκι με ύποπτα συμπτώματα (πυρετό) που επέβαινε σε απευθείας πτήση Πεκίνο – Αθήνα.
Το κοριτσάκι, με την άφιξή του, απομονώθηκε από τους υπόλοιπους επιβάτες και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες φανέρωσαν ότι δεν έφερε τον νέο κορονοϊό, αλλά είχε προσβληθεί από ιό της γρίπης. Να σημειωθεί ότι ο ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» έχει ειδικές αίθουσες απομόνωσης καθώς και ειδικό εξοπλισμό για την αποστείρωση των αεροσκαφών.
Συνολικά, οι τοπικές αρχές σε 13 δήμους έχουν λάβει μέτρα αποκλεισμού στην περιοχή Ουχάν, μια μητρόπολη 11 εκατ. κατοίκων στην οποία εμφανίστηκε η επιδημία τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η επιδημία έχει προσβάλει 830 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26.
Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία αναβάθμισε το επίπεδο προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες για την κινεζική επαρχία Χουμπέι στη βαθμίδα 3, λέγοντας στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν εκεί λόγω του νέου κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η πόλη Ουχάν, που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας, βρίσκεται στην επαρχία αυτή. Η Ιαπωνία αναβάθμισε χθες το επίπεδο προειδοποίησης για την Ουχάν στη βαθμίδα 2 από το 1, καλώντας τους πολίτες της να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες επισκέψεις στην πόλη.
Παράλληλα, ανεστάλησαν οι πτήσεις από την Ουχάν προς τη Μόσχα, λόγω των φόβων για εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Μείνετε στο σπίτι σας για 14 ημέρες, εάν επιστρέφετε από περιοχές με κρούσματα συνιστούν οι τοπικές αρχές στο Πεκίνο και τη Σανγκάη
Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου καλούν τους πολίτες, που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωσή του, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Beijing Daily.
Ανάλογες οδηγίες έχουν εκδώσει και οι τοπικές αρχές στη Σανγκάη.
Η Κίνα ανακοίνωσε κλείνει κάποιους τομείς του Σινικού Τείχους - Τα McDonald's κλείνουν σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει από αύριο Σάββατο κάποιους τμήματα του Σινικού Τείχους, του εμβληματικού αυτού μνημείου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές της χώρας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους.
Οι τάφοι των Μινγκ και το "Δάσος με τις Παγόδες", δύο άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στη κινεζική πρωτεύουσα, επίσης θα κλείσουν από αύριο. Εξάλλου από σήμερα δεν θα είναι επισκέψιμο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως "η φωλιά του πουλιού", που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Παράλληλα η αλυσίδα εστιατορίων McDonald's ανακοίνωσε ότι κλείνει από σήμερα τα εστιατόριά της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Σε χρόνο ρεκόρ ανεγείρεται νέο νοσοκομείο στην Ουχάν
Η πόλη Ζινγκζού, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και μετρά περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους, έγινε η ένατη στην Κίνα που θέτει τους πολίτες σε καραντίνα απαγορεύοντάς τους να βγουν από την πόλη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο.
Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.
Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, όταν πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν.
Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων και μεγάλος διακομιστικός σταθμός για ταξίδια, είναι ουσιαστικά σε καραντίνα.
Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλειστοί και τα τρένα περνούν από την πόλη χωρίς να σταματούν, οι αεροπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί και στους κεντρικούς δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου.
Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα.
Εξάλλου στην Ουχάν ξεκίνησε η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου 1.000 κλινών για τη νοσηλεία όσων μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το νέο νοσοκομείο κατασκευάζεται γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής και βρίσκεται στα περίχωρα της Ουχάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το νοσοκομείο θα διαθέτει 1.000 κλίνες, θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου.
Κρούσματα εκτός Κίνας
Μη θανατηφόρα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Ουχάν.
Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πόσο ακριβώς θανατηφόρος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.
Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, ανακοίνωσε ο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Το σχέδιο είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές έρευνες ως τον Ιούνιο.
Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα, φθάνοντας συνολικά τα τρία
Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της, μία ημέρα αφού εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου που προερχόταν από την Κίνα.
Το υπουργείο ανακοίνωσε πως περιμένει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα λόγω των πολλών ανθρώπων που ταξιδεύουν εκεί από την Κίνα, όπου ο ιός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 830. Η Σιγκαπούρη έχει αυτή τη στιγμή τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα
Βρετανία: "Πολύ πιθανόν" να υπάρξουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κρούσματα του νέου κοροναϊού είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του τομέα υγείας της χώρας.
"Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο", είπε στο BBC ο καθηγητής Πολ Κόσφορντ, ένας επίτιμος ιατρικός διευθυντής του οργανισμού Δημόσιας Υγείας Αγγλίας.
"Έχουμε ένα ευρύ φάσμα σχεδίων έτοιμο να εφαρμοστεί, όταν χρειαστεί, και αυτό εφαρμόζεται τώρα", είπε ο Κόσφορντ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι είναι "πάρα πολύ νωρίς" να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος".
"Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι", ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η Κίνα ενίσχυσε τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού από τον οποίον έχουν ήδη πεθάνει 25 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 800, ενώ ανεστάλη η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών σε δέκα κινεζικές πόλεις, έκλεισαν οι ναοί και ξεκίνησε με την διαδικασία του κατεπείγοντος η ανέγερση ενός νοσοκομείου για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.
"Δεν υπάρχουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε εξετάσεις και αυτοί οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν", είπε ο Κόσφορντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Άλλοι εννέα υποβάλλονται τώρα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται σε περίπου ένα 24ωρο.
"Παρακολουθούμε διαρκώς τα αποτελέσματα", κατέληξε ο καθηγητής.
Τι μέτρα λαμβάνονται στο «Ελ. Βενιζέλος» - Ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει την υλικοτεχνική υποδομή για να ανιχνεύσει ασθενείς με πυρετό -ένα από τα κύρια συμπτώματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πρόκειται για τις θερμικές κάμερες που είχαν «επιστρατευθεί» για να ελέγχονται οι πύλες εισόδου στο τελευταίο μίνι – ξέσπασμα του Εμπολα.
Παρά τις σχετικές αναφορές, πηγές του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» υποστήριξαν, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία οι θερμικές κάμερες για τον κοροναϊό, ούτε και μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια σε επιβάτες του αεροδρομίου, καθώς το αρμόδιο Αεροϋγειονομείο δεν έχει λάβει τέτοιες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.
Η Ελλάδα, όπως είχε εξηγήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Γαλλία που δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών, με απευθείας πτήσεις από την Κίνα και από τις πόλεις όπου είναι ενεργός ο ιός. Είναι ενδεικτικό ότι στο Χίθροου του Λονδίνου έχει μπει σε «καραντίνα» ολόκληρο το Terminal 4. Εκεί διοχετεύεται όλη η επιβατική κίνηση από τις εν λόγω κινεζικές πόλεις και οι επιβάτες σκανάρονται εξονυχιστικά.
Ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο αεροδρόμιο
Παρά ταύτα, καθώς δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού για τον κοροναϊό -και με την Αθήνα να συνδέεται με το Πεκίνο με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα, η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος, με τη σειρά του, παρακολουθεί στενά τις νέες διαπιστώσεις του ΠΟΥ.
Οι αρμόδιοι του ΔΑΑ τονίζουν ότι υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα ασφαλείας για περιπτώσεις επιδημιών και επικίνδυνων ιών, όπως η τρέχουσα του κοροναϊού, τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Η ετοιμότητα του «Ελ. Βενιζέλος» απέναντι στον κοροναϊό δοκιμάστηκε την Τετάρτη, όταν η υγειονομική υπηρεσία του αεροδρομίου ενημερώθηκε από την Κίνα για ένα δίχρονο κοριτσάκι με ύποπτα συμπτώματα (πυρετό) που επέβαινε σε απευθείας πτήση Πεκίνο – Αθήνα.
Το κοριτσάκι, με την άφιξή του, απομονώθηκε από τους υπόλοιπους επιβάτες και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες φανέρωσαν ότι δεν έφερε τον νέο κορονοϊό, αλλά είχε προσβληθεί από ιό της γρίπης. Να σημειωθεί ότι ο ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» έχει ειδικές αίθουσες απομόνωσης καθώς και ειδικό εξοπλισμό για την αποστείρωση των αεροσκαφών.