Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, έχει υπογράψει συμβόλαια που αφορούν σε αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται πως λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος που άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, δεν υπάρχει πρόθεση για περαιτέρω λεπτομέρειες επί του παρόντος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη γαλλική «La Tribune» η Κύπρος υπέγραψε συμβόλαια με την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA για προμήθεια πυραύλων Mistral και Exocet με εκτιμώμενο κόστος 240 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», τα συμβόλαια, υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο και η διαπραγμάτευση είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο. Στην περίπτωση των Exocet το δημοσίευμα αναφέρει «πώληση συστοιχίας». Πρόσφατα όμως είδαν το φως της δημοσιότητας κυπριακές αναφορές για αναβάθμιση των υφιστάμενων Exocet καθώς επίσης για επιθυμία αναζήτησης ενός βλήματος κατά πλοίων με μικρότερο βεληνεκές (και πιο οικονομικό κόστος απόκτησης).

Σύμφωνα με την σελίδα Zone Militaire, «τις τελευταίες εβδομάδες γαλλικές φρεγάτες είχαν πλεύσει στα κυπριακά χωρικά ύδατα για πραγματοποίηση ασκήσεων. Επίσης, στις 5 Φεβρουαρίου το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ βρισκόταν σε θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ. Έτσι σε συνδυασμό με αυτές τις κινήσεις στήριξης, οι οποίες αναμένεται να εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες, η Λευκωσία σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεών της, γι αυτό τον λόγο υπέγραψε δύο συμβόλαια με την MBDA».

Να σημειωθεί ότι η σελίδα, επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει τη συμφωνία, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμβόλαια για Mistral και Exocet, με το κόστος να φτάνει τα 240 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε ζητήσει σχόλιο από την MBDA αλλά η εταιρεία δεν απάντησε για τα δύο συμβόλαια.

Πρόκειται ουσιαστικά αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων που ήδη βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην περίπτωση των Exocet το δημοσίευμα αναφέρει «πώληση συστοιχίας.

Επιπλέον σύμφωνα με πηγές "κοντά" στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το AFP, η Κυπριακή Δημοκρατία παρήγγειλε πυραύλους MISTRAL [MISsile Transportable Light Αντιαεροπορικού Πυραύλου] που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για ταχύπλοα σκάφη, και αντιπυραυλικά βλήματα Exocet, τα οποία προορίζονται για θωράκιση των ακτογραμμρών.

Πηγή: SigmaLive