Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν ένα άτομο που φορούσε αφγανική στρατιωτική στολή άνοιξε πυρ εναντίον τους στο ανατολικό Αφγανιστάν το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

«Οι τρέχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο που φορούσε αφγανική στολή άνοιξε πυρ με πολυβόλο εναντίον της κοινής αμερικανικής και αφγανικής στρατιωτικής δύναμης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, συνταγματάρχης Σόνι Λέγκετ.

Το περιστατικό σημειώθηκε αφότου η κοινή αμερικανική και αφγανική δύναμη επέστρεφε από μια «σημαντική δέσμευση», διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Λέγκετ.

«Συλλέγουμε ακόμα πληροφορίες, η αιτία ή το κίνητρο πίσω από την επίθεση είναι μέχρι στιγμής άγνωστα», πρόσθεσε.

Την επίθεση κατά αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια κοινής στρατιωτικής άσκησης, είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα αξιωματούχοι στην Καμπούλ, δίχως να αναφέρουν ακριβή αριθμό των θυμάτων. «Αξιολογούμε την κατάσταση και θα δώσουμε περαιτέρω ενημέρωση μόλις αυτή είναι διαθέσιμη», τόνισαν.

Ο Μουμπαρίζ Χαντέμ, ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας στην Νανγκαρχάρ επιβεβαίωσε πως σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων, σημειώνοντας πως υπάρχουν φόβοι για θύματα.

Μια πηγή των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας Αφγανός στρατιώτης άνοιξε πυρ εναντίον των Αμερικανών και ότι «τα πυρά και η μάχη συνεχίστηκαν για μεγάλο διάστημα».

Ένας αξιωματούχος της αφγανικής κυβέρνησης είπε ότι «πολλά ελικόπτερα προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν από το γενικό επιτελείο, μεταφέροντας θύματα». Δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν κανένας επίσημος απολογισμός.

Ένας ανώτερος Αφγανός αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Reuters ότι δεν έχει καταστεί σαφές αν το περιστατικό είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ Αφγανικών και ξένων δυνάμεων είτε ισλαμιστές μαχητές ευθύνονται για την επίθεση.