Ουγγαρία: Ενισχύσει τα σύνορά της μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για τους μετανάστες
ormpan-ouggaria
Διεθνή

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα νότια σύνορα της χώρας του, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ενημέρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

«Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας νωρίτερα σήμερα με θέμα τη μετανάστευση και την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Ορμπάν ότι ασκείται τεράστια πίεση στην Τουρκία και ότι (η χώρα) δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει τη ροή των μεταναστών», επεσήμανε το γραφείο Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Ο Ορμπάν συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας το οποίο αποφάσισε ότι «η Ουγγαρία πρέπει να ενισχύσει την προστασία των συνόρων της και να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στη μεταναστευτική οδό των Βαλκανίων».

Μετανάστες στην Τουρκία άρχισαν χθες να κατευθύνονται προς τα ευρωπαϊκά σύνορα αφού Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα πλέον δεν θα προσπαθεί να εμποδίσει τους μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ένας από τους πιο σφοδρούς αντιπάλους της μετανάστευσης στην Ευρώπη, ο Ορμπάν κέρδισε τρίτη θητεία στην πρωθυπουργία το 2018. Στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 είχε κλείσει εντελώς τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας με έναν φράκτη.

Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να τερματίσει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ και να διασφαλίσει βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα υποστήριξη από την Ένωση.