Οριστικοποιήθηκε έπειτα από πολύωρη διπλωματική μάχη το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική κρίση που προκαλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές στη χθεσινή επίσκεψη της Ούρσουλα φον Ντερ Λάινεν, του Σαρλ Μισέλ και του Νταβίντ Σασόλι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την εξελισσόμενη εισβολή από ορδές μεταναστών προερχόμενων από την Τουρκία.

Για την καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο μεταναστευτικό χρειάστηκαν ώρες διαπραγματεύσεων όπου τις ελληνικές θέσεις υπερασπίστκαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Το protothema.gr αποκαλύπτει το περιεχόμενο της επίμαχης παραγράφου όπου οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ -παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από ορισμένες χώρες μέλη να μην αποδοκιμαστεί η πολιτική Ερντογάν.

«Ενώ το Συμβούλιο αανγνωρίζει το αυξανόμενο μεταναστευτικό βάρος και τους κινδύνους που η Τουρκία αντιμετωπίζει στο έδαφός της και το βάρος από τη φιλοξενία 3,7 εκατ. μεταναστών και προσφύγων απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Το Συμβούλιο περιμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις προβλέψεις της κοινής δήλωσης του 2016 για όλα τα κράτη μέλη (αυτή η κοινή δήλωση του 2016 παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που δίνει για τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει η Τουρκία στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών). Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία μπορούν να κερδίσουν από τη συνέχιση της συνεργασίας» αναφέρεται στην παράγραφο 3 της κοινής δήλωσης.