Ο Μπιλ Γκέιτς τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να αποφύγουν το «λουκέτο» λόγω του κοροναϊού, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, κάτι που υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να ανοίξει ξανά την αμερικανική οικονομία στα μέσα Απριλίου, παρότι αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί στις ΗΠΑ.

«Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στις δουλειές του», ανέφερε μάλιστα σε ανάρτησή του, σημειώνοντας ότι «η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από το πρόβλημα».

Όμως, ο Μπιλ Γκέιτς εξέφρασε διαφορετική άποψη. Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να αποφύγουν το κλείσιμο επιχειρήσεων, κυρίως επειδή δεν ενήργησε γρήγορα στο θέμα της διενέργειας ελέγχων και της καλύτερης οργάνωσής τους.

Χρειάζεται απομόνωση 6-10 εβδομάδων, τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών και της οικονομικής ζημιάς. Και υπογράμμισε ότι το ζήτημα που επείγει είναι να οργανωθούν καλύτερα οι έλεγχοι.

«Οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία τους να ελέγξουν τον κοροναϊό χωρίς κλείσιμο. Δεν ενεργήσαμε αρκετά γρήγορα για να έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε το κλείσιμο. Τον Ιανουάριο όλοι έπρεπε έχουν προειδοποιηθεί όλοι», ανέφερε ο συνιδρυτής της Microsoft.

Ο Γκέιτς αναγνώρισε ότι πρόκειται για κάτι καταστροφικό για την οικονομία, αλλά σημείωσε με νόημα ότι η οικονομία μπορεί να αναστραφεί, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν τη ζωή. Τόνισε ακόμη ότι όσο πιο γρήγορα επιβάλλεται η απομόνωση με σκληρό τρόπο, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αρθεί και να επιστρέψει ο κόσμος στην κανονικότητα.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που μιλούν για τις σφοδρές συνέπειες στην οικονομία, υποστηρίζοντας το άνοιγμα επιχειρήσεων, τόνισε: «Είναι πολύ σκληρό να πεις σε ανθρώπους συνεχίζετε να πηγαίνετε σε εστιατόρια, να αγοράζετε σπίτια, αγνοήστε αυτή τη στοίβα με σορούς στη γωνιά, θέλουμε να συνεχίσετε να ξοδεύετε γιατί κάποιοι πολιτικοί πιστεύουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτό που μετρά. Είναι πολύ σκληρό να πεις στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας ότι πρέπει να τριγυρνούν γνωρίζοντας ότι η δραστηριότητά τους διασπείρει την ασθένεια».