Τις εξελίξεις γύρω από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο συζήτησαν το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Θετικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε αίτημα του κ. Ακιντζί για αποστολή φαρμάκων και προστατευτικού υλικού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στη βοήθεια που θα σταλεί στα κατεχόμενα είναι 2,000 συσκευασίες χλωροκίνης, φάρμακο που υπάρχει και συσκευάζεται στην Κύπρο.

Για το 2021 μετατίθεται η εξόρυξη πετρελαίου

Από την άλλη, το βλέμμα είναι στραμμένο και στο ενεργειακό πεδίο, καθώς αναβάλλει τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ η Exxon Mobil, έως τον Σεπτέμβριο του 2021, λόγω του κορωνοϊού αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Ο Υπουργός ενέργειας Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ο οποίος και έλαβε σχετική επιστολή από τη εταιρεία ανέφερε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην Κύπρο και παραδέχτηκε πως αυτή η εξέλιξη έχει ως συνέπεια να καθυστερήσει γενικά ο ευρύτερος ενεργειακός σχεδιασμός που αφορά τον Eastmed.

Eπίσης ο κ. Λακκοτρύπης αποκάλυψε ότι η πανδημία θα επηρεάσει όλο το πρόγραμμα των γεωτρήσεων που έχει σχεδιαστεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και Τotal στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς θα είναι δύσκολο να μετακινούνται τα πληρώματα.