Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC News, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ακόμη και μέχρι σήμερα ενιαίο σύστημα καταγραφής των νεκρών από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ως νεκροί από Covid 19 αποκλειστικά και μόνον όσοι έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά, και μάλιστα σε συνθήκες έλλειψης τεστ.

Έτσι, δεν υπάρχουν στοιχεία στις ΗΠΑ για όσους πέθαιναν μη νοσηλευόμενοι, καθώς αυτοί δεν ελέγχθηκαν ποτέ.

Μάλιστα, Καθώς πλέον φαίνεται ότι ο ιός κυκλοφορούσε αταυτοποίητος για εβδομάδες πριν από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα είναι πλέον διάχυτη η υποψία στις ΗΠΑ για νεκρούς από επιπλοκές της νόσου COVID – 19 οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί, όπως έχει συμβεί επίσης στη Γαλλία.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας, λοιπόν, υποψιάζονται πλέον ότι πολλοί θάνατοι από καρδιακές ανακοπές οφείλονται σε μη αναπνευστικές επιπλοκές της νόσου COVID -19, ενώ το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS) ανέφερε σε δελτίο τύπου, την 1η Μαΐου, ότι, λόγω ανομοιογενούς συστήματος, το… 40% των θανάτων δεν του κοινοποιούνται εντός δεκαημέρου από το συμβάν!

Από τη δική της πλευρά, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ Yale, βασισμένη στα στοιχεία του NCHS, υπολόγισε μία υποκαταγραφή της τάξης του 50% για τους συνολικούς θανάτους από επιπλοκές της νόσου COVID – 19, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν καταγράφονται από όλες τις Πολιτείες οι θάνατοι σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και δεν περιλαμβάνονται στις σχετικές ανακοινώσεις. Σημειώνεται ότι άλλα στοιχεία από 28 Πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφουν 10.000 επιπλέον νεκρούς από τη νόσο COVID - 19.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε χωρίς ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι στις ΗΠΑ ετοιμάζεται ήδη ειδικό πρωτόκολλο για την πιστή καταγραφή από το CDC για τους νεκρούς από ή με COVID - 19, πρωτόκολλο, όμως, το οποίο δεν έχει ακόμη αποσταλεί στις πολιτειακές μονάδες Υγείας.