Ως ένα καθοριστικής σημασίας βήμα στη μάχη της Ελλάδας κατά του νέου κορωνοϊού περιγράφει το Bloomberg το άνοιγμα του τουρισμού στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι πολλές ακόμη χώρες θα έχουν στραμμένες το βλέμμα στη χώρα μας για να παρακολουθούν στενά το πώς το «καλά υπολογισμένο ρίσκο», κατά τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, θα εξελιχθεί.

«Η γη των γαλαζοπράσινων νερών, των νησιών και των μαγευτικών παραλιών τα έχει πάει καλύτερα στην διαχείριση της κρίσης από ανταγωνιστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η κυβέρνηση κέρδισε διεθνείς επαίνους για την απάντησή της στον Covid-19, επιβάλλοντας γρήγορα lockdown και κρατώντας κάτω από 200 τους θανάτους» αναφέρει το Bloomberg και προσθέτει: «Αλλά εάν η χώρα έχει κερδίσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχία. Με αυτό έρχεται και το στοίχημα στον τουρισμό, την ψυχή της οικονομίας».

Το σχέδιο, όπως γράφει το ειδησεογραφικό δίκτυο, είναι να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός για όσους αναζητούν τον ήλιο και τη θάλασσα. Η χώρα υποδέχεται από αύριο Δευτέρα ξένους επισκέπτες με διεθνείς πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από 1η Ιουλίου θα υποδέχονται επισκέπτες από το εξωτερικό και τα άλλα αεροδρόμια της χώρας, όπως και τα λιμάνια.

«Εκτός από την Κύπρο ίσως δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους ξένους ταξιδιώτες. Το ερώτημα είναι εάν η είσοδος επισκεπτών θα καταλήξει να πυροδοτεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και ακόμη ένα δαπανηρό lockdown» σημειώνει το Bloomberg.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο Bloomberg αναγνωρίζει την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων, αλλά υπογραμμίζει ότι στόχος ειναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν η εξάπλωση. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να μείνουν σε γυάλα. Η δουλειά μας είναι να περιορίσουμε το ρίσκο. Δεν υπάρχει άλλη λύση» λέει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα θυμίζει πως ο τουρισμός καλύπτει περίπου το 1/5 του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από 1/4 των θέσεων εργασίας, ενώ ιστορικά η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι κύριες αγορές προσέλκυσης τουριστών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η απαγόρευση πτήσεων από την Βρετανία παραμένει σε ισχύ έως και τις 30 Ιουνίου.

«Είναι πολύ νωρίς να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Αλλά σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια» δηλώνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός. «Στόχος μας είναι να μην έχουμε μία άδεια περίοδο 18 μηνών πριν από τη σεζόν του 2021. Ετοιμάζουμε τα ξενοδοχεία και παραμένουμε αισιόδοξοι και υπεύθυνοι» συμπληρώνει.

Από την πλευρά του ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, σημειώνει πως ενώ αυτή την περίοδο πέρυσι υπήρχαν 100 αιτήματα από ξένα τουριστικά πρακτορεία, τώρα αυτά δεν ξεπερνούν τα 12. «Υπάρχει σταδιακή εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά σε πολύ χαμηλό ρυθμό παγκοσμίως» αναφέρει και εξηγεί «πως ο φόβος για τον ιό υπάρχει και ο φόβος αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός».