Οι Βρετανοί που ελπίζουν να κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο, θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο, σχολιάζει το «Bloomberg».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου, η ζήτηση για ταξίδια με προορισμό τις παραλίες του πορτογαλικού Αλγκάρβε έχει αυξηθεί αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε τη λεγόμενη «πράσινη λίστα» με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που θα είναι ανοιχτοί στους Βρετανούς από την Παρασκευή.

Η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ και η Ισλανδία κατάφεραν να βρίσκονται σε αυτήν, κάτι που σημαίνει ότι οι Άγγλοι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κράτηση για διακοπές εκεί χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η συμπερίληψη σχετικά λίγων χωρών στην εγκεκριμένη λίστα μπορεί να μοιάζει λογική, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τους εμβολιασμούς.

Οι Βρετανοί βουλευτές θέλουν επίσης να αποφύγουν μια επανάληψη του δεύτερου κύματος μολύνσεων από Covid-19 του περασμένου φθινοπώρου, το οποίο ακολούθησε ένα καλοκαίρι «αποδράσεων».

Όμως, σχολιάζει το Bloomberg, αυτό θα είναι χτύπημα για τις τουριστικές οικονομίες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες πρόκειται να χάσουν τους Βρετανούς από τις παραλίες τους - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν χαρακτηριστεί «πορτοκαλί» στο σύστημα που διέπει τα διεθνή ταξίδια, τα οποία θα επιτρέπονται από τις 17 Μαΐου.

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς καλοκαιρινών «αναζητητών ήλιου». Με τα ταξίδια των Βρετανών στους αγαπημένους τους προορισμούς να καθίστανται ακριβά και δύσκολα από το «πορτοκαλί» στάτους, κάτι που απαιτεί από τους ταξιδιώτες να τεθούν σε κατ’ οίκον καραντίνα μετά από ένα ταξίδι και να πληρώσουν για πολλαπλά τεστ, πολλά μεσογειακά hotspots κινδυνεύουν να έχουν ακόμη ένα χαμένο καλοκαίρι.

Σε κίνδυνο οι ελπίδες της Ελλάδας

Η λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για χώρες με πολύ δημοφιλή νησιά, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνοντας τουλάχιστον τη Μαγιόρκα και τη Μύκονο στην «πράσινη» λίστα, θα απελευθέρωνε τους Βρετανούς να ταξιδέψουν εκεί χωρίς την απαίτηση καραντίνας.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τον τουρισμό για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ από αυτήν την εβδομάδα. Οι Γερμανοί παραθεριστές θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν και η TUI ξεκινά τις πτήσεις της προς τη χώρα από την Παρασκευή. Ωστόσο, οι περιορισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ελπίδα της Ελλάδας για μια πιο εκτεταμένη επανεκκίνηση.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα υποφέρουν επίσης από την παραμονή πολλών χωρών τόσο στην «πορτοκαλί» όσο και στην «κόκκινη» λίστα - η τελευταία έχει τους πιο εκτεταμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης πληρωμής για διαμονή σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Υψηλή η ζήτηση για διεθνή ταξίδια

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει σαφώς μια τεράστια ζήτηση για διεθνή ταξίδια. Παρόλο που η κρατική οδηγία του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Αγγλίας δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν σε «πορτοκαλί» χώρες για λόγους αναψυχής, ορισμένοι ενδέχεται να αποφασίσουν να πάνε εκεί ούτως ή άλλως.

Η TUI προσπαθεί μάλιστα να τους διευκολύνει. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να επιδοτήσει τα τεστ για κοροναϊό: προσφέρει όλα τα τεστ που απαιτούνται για να ταξιδέψει κανείς σε «πορτοκαλί» χώρες έναντι 50 λιρών (70 δολ.) ανά άτομο, πολύ φθηνότερα σε σχέση με το τρέχον κόστος, το οποίο μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες λίρες. Καθώς η τηλεργασία συνεχίζει να αποτελεί πραγματικότητα για πολλούς, ορισμένοι ταξιδιώτες μπορεί να αποφασίσουν ότι ένα ταξίδι στην Ισπανία ή την Ελλάδα αξίζει το κόστος και τον χρόνο της απομόνωσης.

Η μεγάλη ελπίδα είναι ότι περισσότερες χώρες θα αποκτήσουν «πράσινο» στάτους πριν από την αιχμή της θερινής περιόδου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πολλά από τα πακέτα διακοπών που κλείστηκαν τον Φεβρουάριο, εν μέσω της ευφορίας που δημιούργησε η παρουσίαση από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, του οδικού χάρτη για την έξοδο της χώρας από το lockdown, είναι από τον Ιούλιο και μετά. Η λίστα θα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες.

Εάν περισσότεροι δημοφιλείς προορισμοί δεν γίνουν «πράσινοι» πριν από το καλοκαίρι ή εάν το στάτους τους αλλάξει πολύ αργά, τότε περισσότεροι Βρετανοί θα μπορούσαν να επιλέξουν διακοπές εντός της χώρας τους. Αυτό θα προσέφερε ώθηση στην εγχώρια οικονομία - κάτι που ίσως να αποτελεί άλλον έναν λόγο για την επιφυλακτικότητα της βρετανικής κυβέρνησης ως προς την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών.