Την ώρα που η εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, οι εκκλησίες που είχαν κλείσει και τώρα πλέον επαναλειτουργούν επειδή θεωρούνται «ουσιώδης επιχείρηση», εμφανίζονται ως οι πηγές πάνω από 650 κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους New York Times, πάνω από 650 νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν συνδεθεί με σχεδόν 40 εκκλησίες και θρησκευτικές εκδηλώσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή της πανδημίας, με πολλά από αυτά να εμφανίζονται τον τελευταίο μήνα καθώς οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους.

Στην δυτική Βιρτζίνια, η εκκλησία Graystone Baptist στο Ronceverte άνοιξε ξανά για το κοινό με τις μάσκες να θεωρούνται προαιρετικές, στις αρχές Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 51 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι που συνδέονται με την εκκλησία, ανέφεραν αξιωματούχοι υγείας στους New York Times. «Πίστεψα πως πραγματικά θα ήταν ασφαλής εκεί» δήλωσε η Λίμπι Μόργκαν, ο πατέρας της οποίας , Τσαρλς Χάιζερ, ήταν ο πρώτος από τους τρεις πιστούς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. «Είσαι στην εκκλησία. Όπως ένα παιδί που πηγαίνει στο σχολείο, υποτίθεται ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής εκεί» πρόσθεσε.

Μια παρόμοια περίπτωση σημειώνεται και στο εκκλησάκι Κάλβαρι του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, που προσπάθησε να διατηρήσει τις κοινωνικές αποστάσεις όταν άνοιξε ξανά τον Μάιο. Ενώ οι ιερείς προσπάθησαν να τηρήσουν τα μέτρα, μόνο το ήμισυ των πιστών φορούσε μάσκες μετά το άνοιγμα. Σήμερα, περίπου 50 πιστοί και μέλη του προσωπικού -συμπεριλαμβανομένου του πάστορα Ρον Αρμπό, που μίλησε στους New York Times, και της συζύγου του, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

«Κοιτάζοντας πίσω θα έλεγα: Διατηρήστε τις αποστάσεις» δήλωσε στους New York Times. «Σε ένα τόσο πνευματικό περιβάλλον, είχαμε άτομα που είχαν απομακρυνθεί από τις εκκλησιαστικές λειτουργίες για τόσο καιρό και που βρίσκονταν σε απομόνωση. Πονούσαν. Φτάσαμε σε ένα σημείο που σκεφτήκαμε πως πρέπει να κάνουμε ξανά το έργο μας και να επιστρέψουμε στις λειτουργίες».

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε ένα χριστιανικό camp στο Μιζούρι που άνοιξε στις αρχές Ιουνίου και αποτέλεσε την εστία πάνω από 80 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, αναφέρουν οι New York Times. Η Μελίσα Φίσερ, γονέας της οποίας οι έφηβοι γιοι παρακολούθησαν το camp, είπε ότι στα παιδιά ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες προτού μπουν. Όμως, κατά την διάρκεια της παραμονής τους εκεί, δεν απαιτούνταν η χρήση μάσκας.

Το Όρεγκον και η Λουιζιάνα είναι μεταξύ άλλων πολιτειών στις οποίες παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων από περιστατικά σε εκκλησίες. Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν χτυπηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο από την πανδημία του κορωνοϊού με πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 131.000 θανάτους.