Το ευρώ κινείτο σήμερα σε υψηλό 18 μηνών καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνέχισαν να κινούνται στον απόηχο της συμφωνίας για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, ενώ η άνοδος των τιμών των πολύτιμων μετάλλων αύξησε τα πρόσφατα κέρδη του ασημιού στο 20% και οδήγησε τον χρυσό σε υψηλό εννέα ετών.

Η είδηση από την Κίνα ότι οι ΗΠΑ της ζήτησαν να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον προκάλεσε αποστροφή ρίσκου στην Ευρώπη, αλλά στις χρηματιστηριακές αγορές ήδη επικρατούσαν τάσεις σταθεροποίησης μετά την πρόσφατη άνοδό τους.

Η τιμή του ασημιού ενισχύθηκε κατά 5% στο υψηλό εξαετίας των 23 δολαρίων ανά ουγγιά πριν οι επενδυτές προχωρήσουν σε κατοχύρωση των κερδών τους. Η άνοδος της τιμής του χρυσού στα 1.865 δολάρια η ουγγιά αύξησε τα κέρδη του για τον μήνα αυτό σχεδόν στο 20%.

Το ευρώ ξεπέρασε το επίπεδο του 1,15 δολαρίου για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019 ενώ το δολάριο κινείτο στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων από τον Μάρτιο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι έδωσαν εντολή για το κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Όρταγκους.

Νωρίτερα σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε από τις ΗΠΑ να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή "πρόκληση" και "μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση", και απείλησε με αντίποινα αν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 επέκτεινε την αρχική του πτώση, υποχωρώντας κατά 1% στις 12.00 ώρα Ελλάδας. Οι μετοχές των εταιριών που σχετίζονται με εμπορεύματα, μαζί με τις μετοχές των εταιριών ταξιδίων και των αυτοκινητοβιομηχανιών, ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι στην αγορά, σημειώνοντας πτώση περίπου 2%.

Το ευρώ διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,1515 δολάριο έχοντας ενισχυθεί έως το 1,1547, το καλύτερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2019.

Οι τιμές πετρελαίου συνέχιζαν να καταγράφουν διακυμάνσεις λόγω ανησυχιών για τα αποθέματα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν πτώση 0,4% στα 44,14 δολάρια το βαρέλι ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό υποχώρησαν κατά 0,5% στα 41,70 δολάρια το βαρέλι.