Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της όπως έκανε και με την Αγία Σοφία», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», σημείωσε ο χαρακτηριστικά Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παραλλήρημα Ακάρ:Εθνικός στόχος η Κύπρος

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι «η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη», για να εξασφαλίσει όπως είπε «τη νίκη για τον εαυτό της και τους συμμάχους της».

Σημειώνεται ότι οι νέες δηλώσεις Ερντογάν έρχονται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί «εθνικό στόχο» της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει «να καταστήσει μόνιμη την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή».

«Η Κύπρος, οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κυπρίων αδελφών μας εκεί» δήλωσε ο Ακάρ σε εκδήλωση στην Άγκυρα για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα τμήματα της Κύπρου το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «οι γεωτρήσεις σε αδειοδοτημένες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν δικαίωμα της Τουρκίας και η Άγκυρα χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιεί αυτό το δικαίωμα».

«Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ με τους αδελφούς μας εκεί, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας στη βάση των δικαιωμάτων μας και του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Ακάρ.

Παράλληλα ο Ακάρ επανέλαβε ότι «οποιαδήποτε λύση για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο που δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία και την ‘’ΤΔΒΚ’’ θα είναι μάταιη και δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους όπως και στο παρελθόν».

Απέπλευσε το «Barbaros» για την κυπριακή ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων (Tasucu) στην Τουρκία το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» το οποίο κατευθύνεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία για σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ, το «Barbaros» ξεκίνησε το ταξίδι του όπως αναμεταδίδει το philenews.com.

Απαντώντας στην τουρκική NAVTEX, η Λευκωσία και ειδικότερα το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε Anti – NAVTEX.

Μέσω αυτής, ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρική ενέργεια συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων ναυσιπλοΐας και υποδεικνύει ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πέτσας: Το «Barbaros» βρίσκεται στην Κύπρο και αυτό είναι απαράδεκτο

«Το ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Τουρκία» ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Καταστήσαμε σαφές πως δεν θα δεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε διάλογο μόνο όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», ανέφερε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας πως το «Barbaros» βρίσκεται στην Κύπρο και αυτό είναι απαράδεκτο.