Με την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην παράνομη τουρκική NAVTEX επιβεβαιώθηκε η απόλυτη στήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Ο χάρτης των ναυτικών ασκήσεων Ελλάδας-Γαλλίας 

θ67θ67ι

Στην Κρήτη δύο Γαλλικά αεροσκάφη Rafale

Η Γαλλία ανέπτυξε προσωρινά δύο καταδιωκτικά Rafale και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Τα δύο Rafale θα κάνουν σήμερα «σταθμό» στη Σούδα, στην Κρήτη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Αναμένονται τις πρωινές ώρες και θα παραμείνουν εκεί «μερικές ημέρες», διευκρίνισε. Προηγουμένως, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, Τετάρτη, είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για μια άσκηση.

Το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βηρυτό για να μεταφέρει εκεί βοήθεια μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ενώθηκε εξάλλου την περασμένη νύκτα στη Μεσόγειο με τη φρεγάτα La Fayette, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και πραγματοποίησε άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Για την επιτυχία της ελληνογαλλικής άσκησης επικοινώνησε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται οτι ηκατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μίας ώρας, που είχε χτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλoράνς Παρλύ (Florence Parly).













To διπλό μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά, στο Twitter

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μακρόν για δεύτερη φορά έκανε ανάρτηση στα ελληνικά, διπλή μάλιστα, στο Twitter, δηλώνοντας τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της χώρας του.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις.  Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», αναφέρει στο πρώτο tweet.
«Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα», σημειώνει στο δεύτερο.

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη σε Μακρόν

Με ένα μήνυμα στο Τwitter και στα γαλλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την αλληλεγγύη που επέδειξε στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο μήνυμά του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρει: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Διπλωματική κινητικότητα

Μία ημέρα πριν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που κατέστη δυνατόν να συνεδριάσει εκτάκτως με απαίτηση της Ελλάδας για να συζητηθεί η ένταση που προκαλεί η Τουρκία, η Αθήνα προσπαθεί να πείσει και τους πιο απρόθυμους Ευρωπαίους «παίκτες» για την ανάγκη αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. «Συνεχίζοντας την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιαστούν στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου. Αύριο Παρασκευή, μετά το Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στην Βιέννη όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Αθήνα θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να ασκήσει την επιρροή της όχι απλώς για να σταματήσει ο πλους του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά να αναδιπλωθεί η Άγκυρα από την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες και η οποία μπορεί να συμπαρασύρει στην αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.