Τα τουρκικά ΜΜΕ καταπιάνονται ιδιαίτερα με την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, πως «στηρίζει» το αίτημα της Τουρκίας να αποκτήσει F-16». Την ίδια ώρα, έχουν έρθει πάλι στο προσκήνιο οι νέες απειλές-προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την Ελλάδα, πως μπορεί «μια νύχτα να έρθουν ξαφνικά», από το βήμα της Συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε ένα διεθνές βήμα και μπροστά σε δεκάδες ξένα δίκτυα επανέλαβε εκ νέου την απειλή προς τη χώρα μας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική δήλωση για τον ίδιο, που η Αθήνα θα πρέπει να λάβει υπόψη της.

«Επιμένω στο "μια νύχτα θα 'ρθουμε ξαφνικά". Είναι σημαντική για εμένα αυτή η δήλωση. Πρέπει η Ελλάδα να ξέρει τα όριά της και τους όρους γειτονίας. Όσο κι αν γεμίζουν τα νησιά με όπλα, δεν θα τους ωφελήσει. Αν διαβάσουν το παρελθόν, θα δουν τι έχει συμβεί. Όσα είπα δεν είναι ζήτημα ισχύος, είναι ζήτημα καρδιάς», δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα, καθώς και με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν έγινε γνωστό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, πως ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16, το οποίο για την ώρα μπλοκάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, την ίδια ώρα ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους πως όσο βρίσκεται στην ίδια θέση και έχει λόγο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού δεν θα συμφωνήσει να πουληθούν F-16 στην Τουρκία, συμπληρώνοντας: «Δεν πρέπει να ανταμείβουμε μια χώρα που είναι επιθετική προς τους γείτονές της». Αναλυτές εκτιμούν πως η απόκτηση αμερικανικών F-16 από την Τουρκία θυμίζει την παροιμία «μία στο καρφί και μία στο πέταλο» από τις ΗΠΑ.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση αποδοκιμασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ της απόφασης του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», επισημαίνοντας: «Η απόφαση δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας στη Χάρτα του ΟΗΕ» και πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου ως μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού.

Στο τετ α τετ Ερντογάν–Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε ευθέως από τον Τούρκο ομόλογό του να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους. Η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω και της ξεκάθαρης θέσης σε ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το γεγονός πως είναι σε ισχύ η αμυντική συμφωνία με τη χώρα μας, για την οποία δεν κρύβει την ενόχλησή της η Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστότοπος protothema.gr.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε και με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση, αλλά και την κρίση στη Λιβύη. Θέματα που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα.