Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα κρούσματα αυξάνονται απότομα καθώς ολοένα και περισσότεροι αποφάσισαν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων - Τι γράφει το Bloomberg για το στοίχημα της Ελλάδας και τα νέα μέτρα

Εάν αυτό το καλοκαίρι σύμφωνα με το Bloomberg έπρεπε να προσφέρει ελπίδα ότι ο κορονoϊός ήταν υπό έλεγχο στην Ευρώπη, η αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Γηραιά Ηπειρο προκάλεσε το ακριβώς αντίθετο: φόβο αλλά και ταξιδιωτικό χάος, γεγονός που προσγειώνει στην πραγματικότητα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Από τη Γαλλία έως την Ουκρανία, ο αριθμός των θετικών σε Covid-19 τεστ αυξάνεται απότομα καθώς ολοένα και περισσότεροι αποφάσισαν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η Γερμανία ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον Μάιο, ενώ η Γαλλία έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τις πόλεις του Παρισιού και της Μασσαλίας. Η Ελλάδα παρατηρεί επίσης την υψηλότερη ημερήσια αύξηση λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας.

Η βρετανική κυβέρνηση πρόσθεσε τη Γαλλία και την Ολλανδία στις χώρες από τις οποίες οι βρετανοί πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημέρες κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία είχε πληγεί λιγότερο σκληρά, ορισμένες χώρες πλησίασαν σχεδόν τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων. Ο επικεφαλής της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγείας, Ζερόμ Σάλομον δήλωσε ότι οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, όπως οι γάμοι, και οι χώροι εργασίας είναι τα hot spots της μόλυνσης. «Το γεγονός ότι εκατοντάδες νέοι νοσηλεύονται από μόνο του προκαλεί ανησυχία», δήλωσε ο Σάλομον.

Ο ίδιος προέτρεψε τους πολίτες να κρατήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις για να αποφευχθεί η κρίση του Μαρτίου και του Απριλίου κάτι που «κανείς δεν θέλει να περάσει ξανά». Από την αρχή το στοίχημα ήταν μεγάλο καθώς οι χώρες προσπάθησαν να ανοίξουν τις οικονομίες τους σε μια προσπάθεια να μετριάσουν την εξελισσόμενη οικονομική κατάρρευση. Το κλείσιμο επιχειρήσεων και το νέο lockdown είναι κάτι που οι πολιτικοί ηγέτες παραμένουν απρόθυμοι να κάνουν, δεδομένης των δυσοίωνων οικονομικών προβλέψεων και των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν, ιδίως στον τουρισμό.

Η προειδοποίηση της Ισπανίας
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ισπανία, ο μεγαλύτερος σύνδεσμος επιχειρηματιών προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο lockdown θα είχε καταστροφικές συνέπειες και προέτρεψε την κυβέρνηση να προωθήσει τη χρήση μιας νέας εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας για τον εντοπισμό περιπτώσεων Covid-19. Τα νέα κρούσματα στην Ισπανία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαΐου, όταν η κυβέρνηση άλλαξε τη μεθοδολογία της για την αναφορά δεδομένων.

Καραντίνα στη Βρετανία
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει καταργήσει τα περιοριστικά μέτρα αν και ανησυχούσε να μην προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα από αφίξεις από το εξωτερικό. Η κυβέρνησή του βρίσκεται ήδη υπό έρευνα για τον χειρισμό της κρίσης αφού η Βρετανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη. Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες αντιμετωπίζουν πλέον την υποχρεωτική απομόνωση κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, αφού η κυβέρνηση πρόσθεσε τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Μάλτα στη λίστα των προβληματικών προορισμών. Οι νέες οδηγίες που τέθηκαν σε ισχύ από τις 4 π.μ. το Σάββατο, είναι πιθανόν να προκαλέσουν μια χαοτική κατάσταση για εισιτήρια, πτήσεις, τρένα και πορθμεία για 160.000 Βρετανούς που σήμερα κάνουν διακοπές στη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση είπε ότι η απόφαση ήταν λυπηρή και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση.

Το στοίχημα της Ελλάδας
Στην Ελλάδα, τον Ιούνιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το πώς αναλαμβάνει ένα «υπολογισμένο ρίσκο» για να επιτρέψει στους ξένους επισκέπτες να επιστρέψουν στις παραλίες και τα θέρετρα της χώρας. Μετά την αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνησή του έδωσε εντολή να κλείσουν μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ τα μεσάνυχτα στην περιοχή της Αθήνας και ανώτατο όριο 50 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Το ζήτημα είναι νέοι που επιστρέφουν σε μεγάλες αστικές περιοχές από διακοπές σε νησιά, δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπήρξε ανησυχία στην Ελλάδα και την Κροατία, δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό, ότι ο ιός είναι εισαγόμενος. Η Κροατία κατέγραψε 150 νέα κρούσματα την Πέμπτη, τα περισσότερα μέχρι στιγμής. Η Αυστρία προειδοποίησε για τα ταξίδια στην Κροατία, έναν σημαντικό προορισμό διακοπών και πατρίδα πολλών Αυστριακών μεταναστών, από τις 17 Αυγούστου.

Πράγματι, στα ανατολικά της ευρωπαϊκής ηπείρου παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στην Ουκρανία και τη Ρουμανία. Την Παρασκευή, η Ουκρανία ανέφερε ρεκόρ ημερήσιου αριθμού νέων μολύνσεων για έκτη φορά αυτόν τον μήνα.

Η Ρουμανία ανακοίνωσε τον δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου στην Ανατολική Ευρώπη ανέφερε επίσης 44 θανάτους την Παρασκευή, αφού σημείωσε ρεκόρ την Πέμπτη.

Η Πολωνία, της οποίας ο πληθυσμός των 38 εκατομμυρίων είναι σχεδόν διπλάσιος από τη Ρουμανία, βλέπει επίσης την αύξηση των κρουσμάτων, με 832 την Παρασκευή ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός.