Ένα ανοιχτό μικρόφωνο στάθηκε ικανό για να δοθεί στον αέρα της δημοσιότητας ο αποκαλυπτικός διάλογος ανάμεσα στον Ζοζέπ Μπορέλ και την Ανεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ

Κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας συζήτησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα.

Ειδικότερα, η γερμανίδα υπουργός, μη αντιλαμβανόμενη πως το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις κυλούν «δύσκολα, λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Από τη δική του πλευρά ο Ζοζέπ Μπόρελ απάντησε πως «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο», και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκε και με τον Πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή», του απάντησε η Καρενμπάουερ.

«Η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει και να δρομολογήσει πολιτική λύση. Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα, δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Με τους κ. Παναγιωτόπουλο και (τον κύπριο υπουργό Άμυνας) Πετρίδη συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης» ανέφερε στους δημοσιογράφους η υπουργός Άμυνας για να ξεκαθαρίσει ότι τα ελληνοτουρκικά δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες αλλά σύσσωμη την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.