Σάλος έχει προκληθεί με πτήση της TUI από τη Ζάκυνθο προς το Κάρντιφ της Ουαλίας, κατά την οποία φαίνεται πως δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο τα μέτρα για το κοροναϊό.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Ουαλίας (PHW) δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 16 επιβάτες της πτήσης ΤΟΜ6215 από το ελληνικό νησί προς την πρωτεύουσας της βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Πρόκειται για άτομα τα οποία μολύνθηκαν από τρεις διαφορετικές εστίες.

Ως εκ τούτου και οι 193 επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης της 25ης Αυγούστου έχουν κληθεί να μπουν σε καραντίνα για δεκαπέντε μέρες.

Απίστευτες καταγγελίες

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλούν οι καταγγελίες επιβαινόντων ότι κάποιοι από τους επιβάτες, με την ανοχή του πληρώματος, είχαν βγάλει τις μάσκες τους κατά τη διάρκεια της πτήσης, περιφέρονταν μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου και συνομιλούσαν με τους υπολοίπους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις πτήσεις της TUI Airways, ωστόσο η Στέφανι Γουίτφιλντ, από το Κάρντιφ, δήλωσε στο BBC ότι αυτό δεν εφαρμόστηκε στην εν λόγω πτήση και κατηγόρησε την αεροπορική ότι το «ανίκανο πλήρωμά της» δεν επέβαλε τους κανόνες.

Εκείνη και ο σύζυγός της αποφάσισαν να απομονωθούν από μόνοι τους για δύο εβδομάδες.

«Αυτή η πτήση ήταν μια καταστροφή. Ο πλαϊνός μου είχε τη μάσκα του στον λαιμό του. Όχι μόνο η αεροπορική εταιρεία δεν του έκανε παρατήρηση, αλλά του έδωσαν ένα δωρεάν ποτό όταν είπε ότι γνώριζε ένα μέλος του πληρώματος. Πολλοί άνθρωποι έβγαζαν τις μάσκες τους και περιπλανούνταν πάνω και κάτω στον διάδρομο για να μιλήσουν σε άλλους. Μόλις προσγειώθηκε η πτήση, όλοι έβγαλαν αμέσως τις μάσκες τους. Η πτήση ήταν γεμάτη εγωιστές covidiots και ένα ανίκανο πλήρωμα που δεν μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο», είπε η Γουίτφιλντ.

Ερωτηθείσα για το πώς το πλήρωμα αντιμετώπισε την κατάσταση αυτή, η Γουίτφιλντ είπε ότι παρατήρησε πως ένα μέλος του πληρώματος ζήτησε από μια γυναίκα να φορέσει τη μάσκα της: «Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του πληρώματος δεν έκανε καμία παρατήρηση. Ενας άνδρας που κάθισε δίπλα μου είχε τη μάσκα του στο πηγούνι του για ολόκληρη την πτήση, και η αεροσυνοδός που του μιλούσε δεν του είπε κάτι για αυτό».

Η ίδια και ο σύζυγός της έχουν συμπτώματα κοροναϊού, αλλά ελπίζουν ότι είναι κρυολόγημα. «Είχαμε λίγο βήχα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο. Είμαι θυμωμένη περισσότερο από ποτέ», ανέφερε.

«Μπάτε σκύλοι αλέστε»

Ένας άλλος επιβάτης, ο Λι Έβανς, ανέφερε ότι το χάος άρχισε από το αεροδρόμιο της Ζακύνθου με τους υπαλλήλους να παίρνουν στα χέρια τους τα κινητά των επιβατών για να ελέγξουν τα εισιτήρια (boarding passes). Κατήγγειλε επίσης ότι δεν τηρούνταν οι αποστάσεις των δύο μέτρων στην «ουρά» για το boarding.

«Η κατάσταση στο αεροπλάνο ήταν… μπάτε σκύλοι αλέστε. Υπήρχαν άτομα που άλλαζαν θέσεις», είπε στο BBC.

Αν και ζητήθηκε από τους επιβάτες να φορούν τις μάσκες τους καθώς έμπαιναν στο αεροπλάνο, κατά τον Έβανς, δεν έλεγχε κανείς τι έκαναν οι επιβάτες κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Όταν έλαβε email από την TUI που ζητούσε από την οικογένειά του να αυτο-απομονωθούν, ένιωσε σοκ.

TUI: Όλοι οι επιβάτες συμμορφώθηκαν

Σύμφωνα με ανακοίνωση της TUI, όλοι οι επιβάτες συμμορφώθηκαν με τα πρωτόκολλα. Οι 193 επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης την 25η Αυγούστου κλήθηκαν να απομονωθούν για ένα δεκαπενθήμερο.

Ένας εκπρόσωπος της TUI είπε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι, κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Ουαλίας, επικοινωνήσαμε με όλους τους επιβάτες της πτήσης 6215 από τη Ζάκυνθο προς το Κάρντιφ στις 25 Αυγούστου».

Και προσέθεσε ότι η ΤUI ανησυχεί για τους ισχυρισμούς της Γουίτφιλντ και βρίσκεται σε εξέλιξη μια πλήρης έρευνα: «Η ασφάλεια και η ευημερία των επιβατών και του πληρώματος είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και όλες τις πτήσεις γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA)».

Στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών οι ταξιδιώτες από Ζάκυνθο

Ο δρ Gwen Lowe, σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας, δήλωσε ότι υπήρξαν περίπου 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ουαλία την τελευταία εβδομάδα, ατόμων που είχαν επιστρέψει από τη Ζάκυνθο, και ότι περιμένει να αυξηθεί ο αριθμός.

Είπε ότι στις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις περιλαμβάνονται άτομα που διέμειναν σε διαφορετικά ξενοδοχεία και επέστρεψαν με διαφορετικές πτήσεις.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Gw Shankar από την Δημόσια Υγεία της Ουαλίας δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι «όσοι επιστρέφουν από τη Ζάκυνθο βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα και τα νησιά της παραμένουν στον κατάλογο της βρετανικής κυβέρνησης με τις χώρες που απαλλάσσονται από την καραντίνα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να απομονωθούν κατά την επιστροφή τους.