Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι η Λέσβος, η Τήνος, η Σέριφος, η Μύκονος, η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος προστίθενται από τις 4 π.μ. την Τετάρτη στην «κόκκινη λίστα» των περιοχών εκείνων, από τις οποίες όσοι έρχονται στη Βρετανία θα πρέπει να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα, εν μέσω φόβων για απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μετά την ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Μεταφορών, οι τουρίστες επιδόθηκαν σε έναν άτυπο… αγώνα ανεύρεσης εισιτηρίου άμεσης επιστροφής στη Βρετανία, για να μη χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Η TUI και η Jet2 έχουν ακυρώσει τα πακέτα διακοπών σε Κρήτη (μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου η Jet2), Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Μύκονο λόγω των νέων κανόνων καραντίνας και η EasyJet ανακοίνωσε ότι περικόπτει πτήσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το απίστευτο ταξιδιωτικό χάος που προέκυψε από την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης χθες, οι Βρετανοί τουρίστες δεν παραλείπουν να εκφράζουν την οργή τους στα social media.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα μισογεμάτο ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο. Η απερίσκεπτη απόφαση να επιβάλουν περιορισμούς δεν μας επιτρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει. Το Μπόλτον έχει πενταπλάσια κρούσματα σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά όσοι επιστρέφουν από εκεί δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα;».

«3.000 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και 156 στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να μπω καραντίνα μόλις γυρίσω. Μια χαρά τα έκανες Μπόρις», έγραψε κάποιος άλλος και ένας τρίτος πρόσθεσε: «Θα χάσουμε την προθεσμία, δεν υπάρχουν θέσεις σε πτήσεις από κανένα από τα αεροδρόμια, είναι πολύ απογοητευτικό καθώς η Κρήτη έχει τόσο λίγα κρούσματα και λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις προφυλάξεις για τον COVID».

Το τρέχον ποσοστό μόλυνσης στην Ελλάδα είναι περίπου 19 κρούσατα ανά 100.000 κατοίκους -κάτω από το όριο των 20.

Οι Βρετανοί τουρίστες αναφέρουν τεράστιες αυξήσεις στα εισιτήρια της επιστροφής, με κάποιους να πληρώνουν τρεις φορές περισσότερο από ό, τι είχαν αρχικά προγραμματίσει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Fiona Perrin, η οποία κάνει τις διακοπές της στην Κρήτη και η οποία έκανε κράτηση για να επιστρέψει άμεσα στη Βρετανία, αλλά έπρεπε να πληρώσει τριπλάσιο ποσό από το αρχικό.

Είπε: «Σκοπεύαμε να επιστρέψουμε την Τετάρτη και πιστεύαμε ότι δεν θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα, γιατί ο κατάλογος καραντίνας ανακοινώνεται συνήθως αργότερα την εβδομάδα».

«Ηταν σοκ όταν είδα την τιμή να ανεβαίνει μπροστά στα… μάτια μας, κυριολεκτικά. Καθώς πήγα να πάρω την πιστωτική μου κάρτα, κοίταξα και είχε αυξηθεί ξανά, ήταν απίστευτο».

«Ευτυχώς, στην περίπτωσή μας δεν είναι καταστροφικό, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα χρειαστεί να κάνουν δύο εβδομάδες καραντίνα χωρίς να πληρωθούν».

Τουρίστες που... θα ρισκάρουν το αν θα μπουν σε καραντίνα ή όχι
Η λογίστρια Τζούλι Φριου έχει ένα στενό περιθώριο μόλις τριών ωρών μεταξύ της προγραμματισμένης άφιξής της στο Μπέρμιγχαμ και του ορίου που έχει ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση, πέραν του οποίου όσοι φθάνουν στην Αγγλία από τα συγκεκριμένα 7 ελληνικά νησιά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Η 46χρονη βρίσκεται στην Κρήτη εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες με τον σύντροφό της Ντέιβιντ Γουόρτ, 48 ετών, και ανησυχεί ότι οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση στο ταξίδι της θα μπορούσε να σημαίνει ότι και οι δύο θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, όπως και η κόρη της, Λόρεν, 23 ετών, καθώς και τα δύο μικρά παιδιά της που αναμένεται να επιστρέψουν στο Νηπιαγωγείο τις επόμενες μέρες. Η ίδια μιλώντας στη Mail Online εξέφρασε την αγωνία της για τις επόμενες 24 ώρες.