Τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη καταλαμβάνονται από αεροπειρατές, με δύο εξ αυτών να προσκρούουν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ένα στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη τελικά σε ανοιχτό χώρο.

Ο εφιάλτης διήρκησε σχεδόν 2 ώρες. Χιλιάδες άψυχα σώματα, ανάμεσα σε συντρίμμια και σκόνη. 2.973 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 γράφονται στην παγκόσμια ιστορία.

Το σημείο όπου βρίσκονταν κάποτε οι Δίδυμοι Πύργοι ονομάστηκε «Ground Zero» (Σημείο Μηδέν). 17 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το «Σημείο Μηδέν»… άλλαξε.

Πώς είναι σήμερα το σημείο που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι;

Εκεί, πλέον, θα βρεις το υψηλότερο κτήριο των ΗΠΑ, ένα μουσείο, ένα μνημείο και μια υπαίθρια λαϊκή αγορά.

Το ψηλότερο κτήριο των ΗΠΑ



Το κτήριο «One world trade center» λειτούργησε το 2014 και με ύψος 540 μέτρα αποτελεί σήμερα το ψηλότερο κτήριο των ΗΠΑ.

Το παγκόσμιο κέντρο εμπορίου χρειάστηκε περίπου 11 χρόνια για να χτιστεί (δες εντυπωσιακό timelapse βίντεο παρακάτω) και στόχος του ήταν να δώσει μια νότα ελπίδας στην πόλη, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο εκδοτικός κολοσσός Condé Nast, ήταν ο πρώτος ένοικος του κτηρίου. Από τον 20ο, μέχρι και τον 44ο όροφο, στεγάζεται το νέο παγκόσμιο αρχηγείο του περιοδικού. Έτσι, περισσότεροι από 3.400 δημοσιογράφοι και διαφημιστές, οι οποίοι εργάζονται για περιοδικά όπως ο «New Yorker», η «Vogue» και το «Vanity Fair», άφησαν πίσω τους την Times Square και μετακόμισαν στο πανύψηλο κτήριο.

Η κατασκευή του ουρανοξύστη κόστισε 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια.




Μουσείο Μνήμης 11ης Σεπτεμβρίου


Το «Εθνικό Μουσείο Μνήμης 11ης Σεπτεμβρίου» άνοιξε τον Μάιο του 2014 για να τιμήσει τη μνήμη τωβν περίπου 3.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Φιλοξενεί 10.000 αντικείμενα που έχουν διασωθεί από τα ερείπια, ανάμεσά τους φωτογραφίες, ένα ζευγάρι παπούτσια με σημάδια από ξεραμένο αίμα, ένα τμήμα της κεραίας του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και σπαρακτικά μηνύματα που είχαν αναρτήσει εκείνη την εποχή σχεδόν παντού οι οικογένειες που αναζητούσαν τους αγαπημένους τους.





Μνημείο πεσόντων της 11ης Σεπτεμβρίου


Στο σημείο όπου βρίσκονταν τα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων αναγέρθηκε το 2011 το «Μνημείο πεσόντων της 11ης Σεπτεμβρίου». Πρόκειται για δύο τεχνητές λίμνες από σκούρο γρανίτη στην περίμετρο των οποίων είναι χαραγμένα τα ονόματα των νεκρών.






Φρούτα και λαχανικά

Στον ανοιχτό χώρο της Oculus Plaza κάθε Τρίτη υπάρχουν πάγκοι πωλητών της λαϊκής αγοράς που στέκονται στη σκιά του «One World Trade Center» και πωλούν σε ντόπιους και τουρίστες βότανα, φρούτα και λαχανικά. Κάποιοι ήταν εκεί από παλιά, πριν την 11η Σεπτεμβρίου και παραμένει στο πόστο μέχρι σήμερα.