Καθήκοντα πρωθυπουργού θα συνεχίσει να ασκεί η Άννα Μπρνάμπιτς, καθώς έλαβε σήμερα το απόγευμα από το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) ύστερα από πρόταση του αρχηγού του κόμματος και προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές της 21ης Ιουνίου λαμβάνοντας το 60,6% των ψήφων και καταλαμβάνει τις 188 έδρες επί συνόλου 250 εδρών που συνθέτουν τη Βουλή της Σερβίας. Η απόφαση να δοθεί η εντολή στην Άννα Μπρνάμπιτς ελήφθηκε σήμερα το απόγευμα από το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) ύστερα από πρόταση του αρχηγού του κόμματος και προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 


«Έχω εμπιστοσύνη στην Άννα Μπρνάμπιτς», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας


«Έχω εμπιστοσύνη στην Άννα Μπρνάμπιτς. Μέχρι σήμερα άσκησε υπεύθυνη πολιτική και είμαι σίγουρος ότι θα επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα και στο μέλλον», τόνισε ο Βούτσιτς, εξηγώντας την απόφασή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Αννα Μπρνάμπιτς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας ανέφερε ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην ενίσχυση του συστήματος υγείας και στην αμυντική θωράκιση της Σερβίας. Ο Βούτσιτς απέφυγε στη συνέντευξη Τύπου να αναφερθεί στις πολιτικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι με αυτό το θέμα θα ασχοληθεί τις επόμενες ημέρες η εντολοδόχος πρωθυπουργός.


Η σύνθεση της Βουλής στη Σερβία


Στη Βουλή της Σερβίας, εκτός από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εκπροσωπούνται επίσης άλλα δύο κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του οποίου ηγείται ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς με 32 βουλευτές και η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του Αλεξάνταρ Σάπιτς, με 11 βουλευτές. Με 19 βουλευτές θα εκπροσωπηθούν οι εθνικές μειονότητες και συγκεκριμένα η ουγγρική με 9 βουλευτές, η βοσνιακή με 7 βουλευτές και η αλβανική με 3 βουλευτές.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη συνέντευξη Τύπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι η Σερβία θα προσπαθήσει με εξοπλιστικά προγράμματα στο άμεσο μέλλον να αυξήσει την αμυντική ικανότητα για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο προμήθειας των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Σερβίας για την απόκτηση αυτού του αεροσκάφους, αλλά η αγορά του -ανέφερε- θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την Τουρκία.