Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
θ_3
Διεθνή

Εξαιρετικά ανήσυχη για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ η ΕΕ

Οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης προτρέπουν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία της εκεχειρίας επί του πεδίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της» μετά τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Σημειώνουμε με βαθύτατη ανησυχία αναφορές που κάνουν λόγο για τη συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, κυρίως κατά αμάχων και για απώλειες αμάχων», επισήμανε σε ανακοίνωση.

Οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης «προτρέπουν όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία (της εκεχειρίας) επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ προέτρεψε επίσης τις αντιμαχόμενες πλευρές «να συμμετάσχουν χωρίς καθυστέρηση σε πραγματικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα» της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ).

Η ΕΕ εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση έπειτα από πολυάριθμες παραβιάσεις, το Σάββατο, της συμφωνίας της εκεχειρίας, για τις οποίες η μια πλευρά των εμπολέμων κατηγορεί την άλλη.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έδαφος που κατοικείται στην πλειονότητά του από Αρμένιους, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν προκαλώντας έναν πόλεμο που άφησε πίσω του 30.000 νεκρούς τη δεκαετία του 1990.

'Εκτοτε, το Μπακού κατηγορεί το Γερεβάν ότι έχει καταλάβει το έδαφός του και συγκρούσεις σημειώνονται τακτικά στην περιοχή αυτή.

Οι μάχες που μαίνονται από τις 27 Σεπτεμβρίου μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν είναι οι σοβαρότερες μετά την εκεχειρία του 1994.

Η ΕΕ ζήτησε τον περασμένο μήνα από τις περιφερειακές δυνάμεις να απόσχουν από κάθε ανάμιξη στη σύγκρουση.