Θέση στη συνεχιζόμενη προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας με την έκδοση Navtex πήρε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με επίσημη ανακοίνωσή του, στην οποία η εκπρόσωπος Τύπου, Μόργκαν Όρταγκους, εκφράζει την αποδοκιμασία των ΗΠΑ για τις νέες τουρκικές Navtex. 

Παράλληλα, ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.



Αναλυτικά, αναφέρει:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου για ανανεωμένη δραστηριότητα τουρκικών ερευνών σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας μονομερώς εγείρει εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτή την πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκείς λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει το State Department και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν η Τουρκία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεξάγει έρευνες.