Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021.

Ο Τούρκος πρόεδρος που δε χάνει ευκαιρία για βαρύγδοπες δηλώσεις αποφάσισε να εκτοξεύσει και πάλι απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον τουρκικό στρατό λέγοντας, « Έπη γράφει ο τουρκικός στρατός κατά μήκος και πέρα από τα σύνορα μας» και «χρέος απέναντι στους προγόνους μας» και πρόσθεσε ότι αποτελέι υποχρέωση της Τουρκίας να παρεμβαίνει «όπου υπάρχει βία» , ορίζοντας με τον τρόπο αυτό την Τουρκία ελεγκτικό μηχανισμό της περιοχής.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί στη βία. Υπάρχει καταπίεση στη Συρία, τη Σομαλία και το Αζερμπαϊτζάν, ας δούμε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε… Έχουμε ευθύνη απέναντι στους προγόνους μας».

Με τη νέα αυτή δήλωση του, ο Τούρκος πρόεδρος, επαναφέρει στην ουσία το ζήτημα της «Μεγάλης Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, διαρκής είναι η κλιμάκωση των εντάσεων σε όλα τα στρατόπεδα από πλευράς της Τουρκίας, ενώ αναπάντητο ερώτημα αποτελεί το τι μπορεί να έχει κατά νου του ο Ερντογάν. Οι καθημερινές κινήσεις και δηλώσεις του αφήνουν να διαφαίνεται ότι απώτερος σκοπός είναι η επέκταση του υπάρχοντος κράτους, είτε καθιστώντας κάποια γειτονικά κράτη στενούς συμμάχους ( Αζερμπαϊτζάν), είτε «σωφρονίζοντας» τους «βίαιους» με στρατιωτική εμπλοκή ή απλές προκλήσεις (Αρμενία – Ελλάδα αντίστοιχα).

«Η Τουρκία είναι παρούσα σε 9 χώρες στον κόσμο»

Τουρκικές δυνάμεις είναι παρούσες αυτή τη στιγμή σε τουλάχιστον 9 χώρες, από το Ιράκ ως τη Σομαλία και από τα κατεχόμενα της Κύπρου, στο Κατάρ, σημειώνει το δημοσίευμα του Politico. Δεν είναι τυχαίο που η Τουρκία έχει διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες την τελευταία δεκαετία και σκοπεύει να παράγει μόνη της τα οπλικά της συστήματα ήδη από το 2023.

Μια οικονομική αιμορραγία που ο Ερντογάν έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες της Τουρκίας πως είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις τις μάχες που έχει ενώπιόν της. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η αντίδραση για την οικονομική κατάρρευση στη χώρα στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ασθενική.

«Φυσικά πληρώνουμε ένα τίμημα. Και μας ανησυχεί αυτό για κάθε πολίτη που επηρεάζεται από τις οικονομικές επιθέσεις» δήλωνε ο Ερντογάν πρόσφατα. «Θεού θέλοντος, θα δρέψουμε σύντομα την ανταμοιβή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σήμερα» συμπληρώνει υποστηρίζοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επέλθει μόνο όταν η Τουρκία αποκτήσει την κυριαρχική θέση σε πολη την ευρύτερη περιοχή.