Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη και προέβησαν σε διαμαρτυρία για το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων στην Καταλονία, κατ’ εντολή των αρχών, για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού σε αυτήν την περιοχή της Ισπανίας.


«Θα πεθάνουμε από την πείνα» φώναζαν οι διαμαρτυρόμενοι 


Φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι στο κλείσιμο», οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαντ Χάουμε, έξω από το δημαρχείο της Βαρκελώνης και την έδρα της καταλανικής κυβέρνησης. Ανάμεσά τους ήταν σερβιτόροι, σεφ, ιδιοκτήτες μικρών εστιατορίων. Κάποιοι φορούσαν σκούφους μαγείρων και χτυπούσαν κατσαρόλες. «Πάει πολύς καιρός που δεν μπορούμε πλέον να εργαστούμε. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν πάλι τα μπαρ και τα εστιατόρια, θα πεθάνουμε από την πείνα», είπε ο Άλβαρο Σαγρέδα, μάγειρας σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.


Από το βράδυ της Πέμπτης, μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει για τουλάχιστον 15 ημέρες στην Καταλονία. Επιτρέπεται μόνο το ντελίβερι, σε μια προσπάθεια «να αποφευχθεί το ολικό lockdown τις επόμενες εβδομάδες», όπως υποστηρίζει η τοπική κυβέρνηση. Μέτρα έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα και στη Μαδρίτη, στην Ανδαλουσία, τη Ναβάρα και τη Γαλικία. Ο κοροναϊός έχει σκοτώσει περισσότερους από 33.000 ανθρώπους στην Ισπανία από την αρχή της πανδημίας.


Στην Ευρώπη, πολλές χώρες ή μεγάλες πόλεις έχουν λάβει παρόμοια μέτρα: στην Ολλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία έκλεισαν τα μπαρ και τα εστιατόρια, στο Λίβερπουλ οι παμπ και στο Παρίσι μόνο τα μπαρ, όμως έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.