ΗΠΑ: «Καταλύτης» το αέριο για λύση του κυπριακού
ΗΠΑ: Η Λευκωσία θα πρέπει από τώρα να αρχίσει συζήτηση για το φυσικό αέριο με την ’γκυρα
«Η Λευκωσία θα πρέπει από τώρα να αρχίσει συζήτηση για το φυσικό αέριο με την ’γκυρα» συστήνει ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Κόνιγκ, ο οποίος τονίζει ότι το θέμα του αερίου θα αποβεί «καταλύτης» για λύση του Κυπριακού, αλλά και άλλων πολιτικών διαφορών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, ο Αμερικανός διπλωμάτης εκφράζει την ικανοποίηση της χώρας του για την ευρωατλαντική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.
Ο κ. Κόνιγκ έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο του υπουργού Εξωτερικών, τονίζοντας ότι ο κ. Κασουλίδης γνωρίζει πώς να ασκεί εξωτερική πολιτική κατά τρόπο που να ενισχύεται η Κύπρος, η ΕΕ, αλλά και η ευρύτερη διατλαντική κοινότητα. Ο Αμερικανός πρεσβευτής χαρακτήρισε «πρώιμη» την όποια συζήτηση για ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα 28 μέλη της Συμμαχίας (και η Τουρκία). Χαιρέτισε όμως το ενδιαφέρον της Κύπρου να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Σε ερώτηση, κατά πόσον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντιλαμβάνονται ή λαμβάνουν υπόψη το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Κύπρος έναντι της Ρωσίας, ο κ. Κόνινγκ απάντησε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει πως οι οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία είναι πολύ στενές. Ανέφερε, όμως, πως δεν είναι «σίγουρος ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει δίλημμα, μολονότι υπάρχουν προκλήσεις αυτή την περίοδο».
Ο Αμερικανός πρεσβευτής επισήμανε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας και η αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας -για την οποία εμφανίστηκε πεπεισμένος πως έχει ρωσικό δάκτυλο- «αποτελούν πρόκληση για ολόκληρο το μεταψυχροπολεμικό σύστημα». Προχώρησε ακόμα περισσότερο χαρακτηρίζοντας τα πρόσφατα γεγονότα ως τη μεγαλύτερη «πρόκληση στο ευρωπαϊκό σύστημα σχέσεων από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ακόμα πως είναι δυνατή μια διπλωματική λύση, αλλά θεωρούν ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί από τη Δύση μια προσέγγιση την οποία η Ρωσία θα υποχρεωθεί να λάβει σοβαρά υπόψη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει τη συζήτηση που γίνεται τώρα στην ΕΕ για τρίτο κύμα κυρώσεων κατά της Μόσχας.