Η Αγκυρα γνωρίζει ότι στην Αθήνα πολιτικοί και πολλά µέσα ενηµέρωσης εύκολα αναστατώνονται, όποτε η τουρκική διπλωµατία προβαίνει σε ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις και ρητορικές προσβολές κατά της Ελλάδας και όποτε δηµοσιεύει χάρτες που κόβουν στα δύο το Αιγαίο - όπως ο τελευταίος, ο οποίος αναβίωσε ουσιαστικά ένα θέµα έρευνας- διάσωσης που τέθηκε από την Τουρκία µε νόµο το... 1988.

Γι’ αυτό η ελληνική διπλωµατία συµβουλεύει πάντοτε, όπως και σήµερα, τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν τις «απαντήσεις» µε βιασύνη και µε ύφος που µπορεί να προδίδει ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης από την Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια και πιο πολύ τους τελευταίους µήνες, η Τουρκία του ισλαµιστή Ερντογάν, επωφελούµενη της ευρωπαϊκής «αδράνειας», ασκεί συστηµατικά πολιτική ψυχολογικού πολέµου απέναντι στην Ελλάδα. Από το υλικό που συγκεντρώνουν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών συνάγεται ότι αυτή η τουρκική πολιτική είναι άµεσα συνδεδεµένη µε τις στρατιωτικές «επιδείξεις ισχύος» του Ερντογάν. Στόχος είναι να καταπονηθεί το ελληνικό σύστηµα εθνικής άµυνας, αλλά και να επηρεαστούν ψυχολογικά οι Ελληνες πολιτικοί και κατά το δυνατόν η κοινή γνώµη της χώρας µας. Και πράγµατι, ποιος µπορεί να αρνηθεί σήµερα ότι αυτός ο «πόλεµος» έχει ήδη αποφέρει κέρδη στην Αγκυρα; Η τουρκική πίεση και η επιχείρηση εκφοβισµού της ελληνικής πλευράς παράγουν εµµέσως πλην σαφώς αποτελέσµατα: Στην Αθήνα πυκνώνουν πλέον στον Τύπο τα κείµενα που εµφανίζουν «ένοχη» την ελληνική πλευρά στα Ελληνοτουρκικά και οι αρθρογράφοι που συνιστούν στην κυβέρνηση να περιοριστεί στα µίλια των χωρικών υδάτων της, ενώ χαρακτηρίζουν γενικώς «διεθνή ύδατα» τον θαλάσσιο χώρο που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα (αυτή ακριβώς είναι η εκτός ∆ιεθνούς ∆ικαίου θέση της Τουρκίας, που αυθαιρέτως «δεν αναγνωρίζει» υφαλοκρηπίδα στα νησιά). ∆εν περνάει απαρατήρητο από Ελληνες και ξένες πρεσβείες ότι ορισµένοι «ειρηνιστές» φθάνουν στο σηµείο να προτείνουν ανοικτά ως εξαιρετικά καλή λύση για τα Ελληνοτουρκικά, µάλιστα µέσα από τις σελίδες της έγκυρης, συντηρητικής «Καθηµερινής», το µοντέλο της «φινλανδοποίησης», που καθιστά µια χώρα δορυφόρο της µεγαλύτερης, η οποία της επιβάλλει περιορισµένα κυριαρχικά δικαιώµατα. Αυτά συµβαίνουν καθώς στην πολιτική σκηνή της Αθήνας εκτιµάται -µετά και τη γνωστή δήλωση Γεραπετρίτη, ότι «κόκκινη γραµµή» για την Αθήνα είναι τα 6 µίλια- πως «διακριτικά» η κυβέρνηση δέχεται µόνο τα αυτονοήτως εθνικά κυρίαρχα 6 µίλια στα χωρικά ύδατα, αλλά όχι και υφαλοκρηπίδα για το Καστελλόριζο (όπως ακριβώς υποστηρίζει η Τουρκία), θέτοντας όµως έτσι ένα γενικότερο ερώτηµα για το αν η ελληνική πλευρά υπερασπίζεται τη νησιωτική υφαλοκρηπίδα της, όπως αυτή ορίζεται από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας. Στο υπουργείο Εξωτερικών, εν ενεργεία διπλωµάτες όπως και πρέσβεις ε.τ. υποστηρίζουν, κατά πληροφορίες των «Π», πως στην υπόθεση της τουρκικής επιθετικότητας µε απειλή πολέµου δεν είναι πλέον πρόσφορος ο ευρωπαϊκός δρόµος, αφού είναι ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. δεν προτίθεται να έρθει σε σύγκρουση µε την Τουρκία, για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Η Ελλάδα σήµερα «απλώς θορυβεί» στην Ε.Ε., όπως υποστηρίζεται από αυτόν τον κύκλο των διπλωµατών, που χαρακτηρίζουν και «ατυχή» την εκτός νοµικής βάσης εκτόξευση του αιτήµατος της Αθήνας για «πάγωµα» της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

Λέγεται, επίσης, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. ∆ένδιας, ναι µεν κινείται διπλωµατικά στην Ε.Ε., αλλά ενισχύει τώρα ακόµα περισσότερο τη διπλωµατική δραστηριότητά του στο πεδίο των συµµαχιών της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, µε Ισραήλ και Αίγυπτο (που καθόλου δεν αρέσει στη Γερµανία της κυρίας Μέρκελ). Επίσης φέρεται ότι θα προσπαθήσει να «κινητοποιήσει» περαιτέρω το ταχύτερο δυνατόν τον αµερικανικό παράγοντα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει εµπεδωµένη την άποψη ότι µόνο από τις συµµαχίες αυτές έχει να «ανησυχεί» η Τουρκία και όχι από τη γνώµη και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.

ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ

∆ίπλα σε αυτά, όµως, µεγεθύνεται τώρα η µείζων υπόθεση της Κύπρου. Ολοι οι έµπειροι Ελληνες διπλωµάτες είναι πεπεισµένοι ότι µετά και την εκλογική νίκη του ελεγχόµενου από τον Ερντογάν κ. Τατάρ στα Κατεχόµενα, η υπόθεση της Κύπρου πρόκειται να περάσει σε νέα φάση, µε την Αγκυρα να ακολουθεί µια καθαρά διχοτοµική πολιτική στο νησί, αλλά και να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάµεις της στον Βορρά. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο: Τέρµα τα περί «οµοσπονδίας» από την Τουρκία. Οι Ερντογάν και Τατάρ θα υποστηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης το γνωρίζει αυτό και λέγεται πως καταλλήλως προετοιµάζεται.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη πληροφορίες ότι πολύ σύντοµα ο Ερντογάν θα φέρει µε δηµόσιες τοποθετήσεις του διεθνώς την υπόθεση της Κύπρου σε άµεση σύνδεση µε τις «εφ’ όλης της ύλης» ελληνοτουρκικές υποθέσεις και, βεβαίως, και µε το ενεργειακό «µερίδιο» της Τουρκίας και του «κράτους» της Β. Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24 Οκτωβρίου