Η δεύτερη δίκη της Ιρανοβρετανής Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, που βρίσκεται στα χέρια της ιρανικής δικαιοσύνης από το 2016, αναβλήθηκε σήμερα χωρίς νέα ημερομηνία διεξαγωγής της, είπε ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Ράτκλιφ.


Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή "κατηγορούμενη για διάδοση προπαγάνδας κατά του καθεστώτος", αλλά "η δίκη αναβλήθηκε προτού μπορέσει να παρουσιάσει την υπεράσπισή της", ανέφερε ο σύζυγός της σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει "ημερομηνία για την επόμενη ακρόαση". Οι κατηγορίες σε βάρος της είναι οι ίδιες με αυτές για τις οποίες καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών το 2016, σύμφωνα με τον σύζυγό της.


Εργαζόμενη στο Thomson Reuters Foundation -- το φιλανθρωπικό σκέλος του ομώνυμου καναδοβρετανικού πρακτορείου ειδήσεων, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2016 στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης καθώς επέστρεφε στη Βρετανία μαζί με την κόρη της, έπειτα από μια επίσκεψη στην οικογένειά της. Με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής του ιρανικού καθεστώτος, κάτι που ή ίδια αρνείται, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών. Την άνοιξη έλαβε άδεια προσωρινής εξόδου από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, και στη συνέχεια τέθηκε υπό περιορισμό στο σπίτι των γονιών της, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι.


Αφού εξέτισε περισσότερα από τέσσερα χρόνια της ποινής της στη φυλακή ή σε κατ' οίκον περιορισμό, η 41 ετών Ιρανοβρετανή ενημερώθηκε τον Σεπτέμβριο για μια νέα κατηγορία σε βάρος της. Επρόκειτο να κληθεί τη Δευτέρα ενώπιον δικαστή, είχε πει ο σύζυγός της την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος φοβόταν ότι η Ναζανίν θα επέστρεφε αμέσως στη φυλακή. Ωστόσο, η αναβολή της δίκης σημαίνει επίσης ότι "δεν θα κοιμηθεί στη φυλακή απόψε", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ράτκλιφ. Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε λύπη που δεν παρευρέθηκε στην ακρόαση της Δευτέρας εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στο Ιράν.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το βρετανικό αίτημα για αποστολή εκπροσώπων στην ακρόαση απορρίφθηκε. Εκτίμησε επίσης ότι αυτή η νέα διαδικασία είναι "αδικαιολόγητη" και "αβάσιμη", καλώντας το Ιράν να "απελευθερώσει οριστικά" την Ζαγαρί-Ράτκλιφ. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε "ανακούφιση" μέσω Twitter που η Ζαγαρί δεν θα επιστρέψει στη φυλακή. "Αλλά η μεταχείρισή της από τις ιρανικές αρχές είναι τρομακτική και η Ζαγαρί πρέπει να σταλεί στο σπίτι της χωρίς καθυστέρηση (στη Βρετανία) στην οικογένειά της".


Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, η διαδικασία αυτή αποτελεί μέρος μιας "τακτικής διαπραγμάτευσης" της Τεχεράνης σε σχέση με ένα παλιό χρέος ύψους 400 εκατομμυρίων στερλινών (440 εκατομμύρια ευρώ) που κατέβαλε η Βρετανία το 1979 για άρματα τα οποία ουδέποτε παραδόθηκαν. Μια ακρόαση στο Λονδίνο για τη διαφορά έχει αναβληθεί για έξι μήνες.