Ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε πως θα κάνει το νέο εμβόλιο της Pfizer, εφόσον το εγκρίνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σημειώνοντας πως έχει πλήρη  εμπιστοσύνη στην εταιρεία και στον κυβερνητικό οργανισμό.

Mιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και ερωτηθείς εάν θα έκανε το εμβόλιο, ο Φάουτσι απάντησε: «Θα κοιτάξω τα δεδομένα, όμως εμπιστεύομαι την Pfizer. Εμπιστεύομαι την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Είναι συνάδελφοί μου εδώ και δεκαετίες, επιστήμονες καριέρας. Εάν κοιτάξουν αυτά τα δεδομένα και πουν ότι είναι αξιόπιστα, ας προχωρήσουμε στην έγκρισή του, σας υπόσχομαι ότι θα κάνω το εμβόλιο και θα συστήσω στην οικογένειά μου να το κάνει».


Εξαιρετική είδηση το εμβόλιο της Pfizer


«Εξαιρετική» είχε χαρακτηρίσει άλλωστε ο ανώτατος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, την είδηση πως το εμβόλιο ενάντια στον κοροναϊό της Pfizer αποδείχθηκε κατά 90% αποτελεσματικό, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα.


Όπως σημείωνε ο Άντονι Φάουτσι, η ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να έχει «τεράστια επίδραση» σε οτιδήποτε κάνουμε αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού από εδώ και στο εξής.


Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός επιστήμονας αναφέρθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg, και στο εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να έχει παρόμοια αποτελέσματα, καθώς βασίζεται επίσης στην τεχνολογία mRNA.


Τα ερωτήματα  για το εμβόλιο της Pfizer


Αρκετοί επιστήμονες, παρά την έκδηλη ή πιο συγκρατημένη αισιοδοξία τους, δεν βιάζονται να ανοίξουν σαμπάνιες και δεν παύουν να διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις, καθώς παραμένουν ερωτήματα και αμφιβολίες όχι μόνο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά και για όποια άλλα ακολουθήσουν.


Κυρίως, όσον αφορά πόσο μεγάλη θα είναι η προστασία του, πόσο θα διαρκεί και αν θα καλύπτει εξίσου όλες τις ηλικίες. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο προτού περάσουν αρκετοί μήνες, ξεκαθαρίζει στο «Science» ο ειδικός στα εμβόλια Πίτερ Χότεζ του Κολεγίου Ιατρικής Μπέιλορ του Τέξας.


«Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα», τονίζει ο καθηγητής Τζέσε Γκούντμαν του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, πρώην επικεφαλής επιστήμονας και υπεύθυνος του τμήματος εμβολίων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.