Δύο χρόνια φυλακή σε πρώην πρωθυπουργό για δωροδοκία!
Οι καταγγελίες για διαφθορά συνδέονται κυρίως με το ρόλο ενός δικτύου μεσαζόντων
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβενίας επικύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου της Λιουμπλιάνας στην υπόθεση δωροδοκίας "Patria" του 2013, πράγμα που σημαίνει ότι η ποινή φυλάκισης δύο ετών που επιβλήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα κατέστη τελεσίδικη.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμη την έφεση κατά της απόφασης που άσκησαν ο Γιάνεζ Γιάνσα και δύο συγκατηγορούμενοί του.
Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) το 2006, όταν ήταν πρωθυπουργός, αποδέχθηκε από μεσάζοντες της φιλανδικής αμυντικής βιομηχανίας "Patria" την υπόσχεση ότι θα λάβει χρηματική αμοιβή, αν η "Patria" επιλεγόταν για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων για τις σλοβενικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο Γιάνσα και οι συγκατηγορούμενοί του, Τόνε Κρκόβιτς, απόστρατος αξιωματικός του στρατού και Ίβαν Τσρνκοβιτς, διευθυντής σλοβενικής εταιρείας που συνεργαζόταν με την "Patria", πέρσι κρίθηκαν ένοχοι για δωροδοκία και δωροληψία.
Ο Γιάνεζ Γιάνσα που διετέλεσε πρωθυπουργός της Σλοβενίας από το 2004 έως το 2008 και ξανά το 2012 καταδικάστηκε σε 24 μήνες φυλάκιση και οι Κρκόβιτς και Τσρνκόβιτς σε 22 μήνες φυλάκιση. Και στους τρεις επιβλήθηκε πρόστιμο 37.000 ευρώ.
Στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τονίζεται ότι η πρωτόδικη καταδίκη είναι ορθή και ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη δεν επιτρέπουν άλλο συμπέρασμα.
Το συμβόλαιο για τα 135 τεθωρακισμένα οχήματα, η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία της χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο ισχυρισμών για διαφθορά στη Φινλανδία, στην Αυστρία και στη Σλοβενία μετά τη σύναψή της το 2006. Η συμφωνία ακυρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και μόνον 35 παραδόθηκαν στις σλοβενικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι καταγγελίες για διαφθορά συνδέονται κυρίως με το ρόλο ενός δικτύου μεσαζόντων που φέρονται να διοχέτευαν χρήματα από την Patria σε ανθρώπους που μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή στη διαδικασία επιλογής.
Δίκες για διαφθορά και δωροδοκία διεξήχθησαν σε τρεις χώρες στη Σλοβενία, στη Φινλανδία και στην Αυστρία. Στις αρχές Ιανουαρίου φινλανδικό δικαστήριο απάλλαξε στη δίκη σε πρώτο βαθμό έξι στελέχη της Patria, τα οποία κατηγορήθηκαν για δωροδοκία, με το αιτιολογικό ότι η εισαγγελία απέτυχε να αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα χρήματα διοχετεύθηκαν για "μίζες".
Στην Αυστρία, ο Χανς Βόλφγκανγκ Ριέντλ, μεσάζων, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο της Βιέννης τον Απρίλιο του 2013 για δωροδοκία, απάτη και φοροδιαφυγή για το ρόλο του στη διοχέτευση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για "μίζες" της Patria στη Σλοβενία.
Ο αρχηγός του SDS, Γιάνεζ Γιάνσα δήλωσε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι η δίκη αποτελεί μέρος ευρύτερης πολιτικής σκευωρίας και το κόμμα του ανακοίνωσε ότι πρόκειται για δίκη με πολιτικά κίνητρα.
Ο κ. Γιάνσα στην πρώτη αντίδρασή του μέσω Twitter συνέδεσε τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις με την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.
Στο μήνυμά του, ο Γιάνεζ Γιάνσα κάνει αναφορά σε πρόσφατη επίσκεψη του πρώην προέδρου της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν στην πρωθυπουργό, ’λενκα Μπράτουσεκ πριν από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος "Θετική Σλοβενία" την περασμένη εβδομάδα. Στο συνέδριο για την εκλογή προέδρου του κόμματος, η κ. Μπράτουσεκ ηττήθηκε από τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν στήσει συνωμοσία εναντίον του και ότι η έκδοση της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο συνδέεται με το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών.
Οι κ.κ. Γιάνσα και Κούτσαν ήταν συνεργάτες από την προ ανεξαρτησίας της Σλοβενίας περίοδο, όταν ο πρώτος συνελήφθη και δικάστηκε από στρατοδικείο το 1988 και κρίθηκε ένοχος για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Στη συνέχεια αποφυλακίστηκε μετά από μαζικές διαμαρτυρίες.
Ο Γιάνεζ Γιάνσα και οι συγκατηγορούμενοί του ανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.