Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να δώσουν την έγκρισή του για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη δυτική χώρα που θα εγκρίνει ένα εμβόλιο για την Covid-19.

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα. 
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου των δύο δόσεων, τα προκαταρκτικά δεδομένα του οποίου έδειξαν ότι είναι περισσότερο από 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορωνοϊού.

Τα εμβόλιο κανονικά πρέπει να πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έως το τέλος της μετάβασης στο Brexit στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει την εξουσία να εγκρίνει προσωρινά προϊόντα, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης του κοινού.

Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην ρυθμιστική Αρχή, ζητώντας της να επανεξετάσει το εμβόλιο AstraZeneca – Οξφόρδης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως ο Νατνίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, θα αποσπαστεί στο Υπουργείο Υγείας ως υπουργός για την επίβλεψη της διάθεσης των εμβολίων κορωνοϊού.

Αναμένεται έγκριση το εμβολίου της Pfizer και στις ΗΠΑ - Ίσως μέχρι τις 8-10 Δεκεμβρίου
Η BioNTech και η Pfizer νωρίτερα αυτό τον μήνα υπέβαλαν δεδομένα από την τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 43.000 άτομα, στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Μια έκτακτη έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ Θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο στις 8-10 Δεκεμβρίου, με αποστολές σε όλη την χώρα να ξεκινούν εντός 24 ωρών από την ανακοίνωση σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα.

 Ο Άλμπερτ Μπουρλά εξηγεί γιατί είναι ασφαλές το εμβόλιο της Pfizer

«Για αυτό το εμβόλιο λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που θα λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες για όλες τις δοκιμές εμβολίων». Αυτό διαβεβαιώνει εν τω μεταξύ μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ο δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που μαζί με την BioNtech έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα στις αμερικανικές Αρχές για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου τους ενάντια στον κορονοϊό, επισημαίνει πως παρά την εξαιρετική ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Pfizer για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά της Covid-19, η διατήρηση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας ήταν εξαιρετικά σημαντική σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης, εφαρμόζοντας όλα τα ρυθμιστικά και λειτουργικά μέτρα που απαιτούνται για τις δοκιμές εμβολίων.

Ο Έλληνας CEO της εταιρείας, που ανακοίνωσε πρώτη εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 95% κατά της Covid-19, επεξηγεί πώς οι ερευνητές της Pfizer και της συνεργάτιδάς της BioNTech διασφάλισαν υψηλούς όρους ασφαλείας για το εμβόλιο, δουλεύοντας υπό συνθήκες επείγουσας ανάγκης και νέες μεθόδους κόντρα στην ιστορική καταβολή ότι η ανάπτυξη εμβολίων για ένα νέο παθογόνο διαρκεί πολλά χρόνια.


Είναι ζωτικής σημασίας η επεξήγηση ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, υπογραμμίζει επίσης.

Παράλληλα, δηλώνει υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ελλάδα το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Ο ιός είναι ο εχθρός» υπογραμμίζει σε άλλο σημείο, εξηγώντας ότι ο χρόνος είναι αντίπαλος.