Στο 70,4% φτάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με βάση δεδομένα από 11.636 εθελοντές σε Βρετανία καιΒραζιλία. σύμφωνα με σχετικό άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet , επιβεβαιώνοντας έτσι τα προκαταρκτικά ευρήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο απεδείχθη αποτελεσματικό κατά 90% σε μια ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά τη μισή δόση του σκευάσματος, ενώ το ποσοστό περιοριζόταν στο 62%για όσους έλαβαν την κανονική -διπλή-δόση. Γιαυτό και η εταιρεία έχει κάνει γνωστό πως είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μια επιπρόσθετη κλινική δοκιμή ώστε να διαπιστώσει, αν η αυξημένη αποτελεσματικότητα στο 90% μπορεί όντως να οφείλεται στη μειωμένη δόση ή αν το αποτέλεσμα ήταν τυχαίο.

Η ασφάλεια

Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου αξιοποιήθηκαν δεδομένα από 23.000 εθελοντές από τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αμερική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μόνο τρία από τα 175 περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν θεωρήθηκαν σοβαρά.

Η ανεξάρτητη αρχή η οποία επιτηρούσε τις κλινικές δοκιμές έκρινε ότι το ένα από αυτά ίσως και να σχετίζονταν με το εμβόλιο (χωρίς να μπορεί να δώσει τελική απάντηση), το δεύτερο αφορούσε εθελοντή ο οποίος ελάμβανε εικονικό εμβόλιο και το τρίτο αφορούσε εθελοντή ο οποίος έλαβε το εμβόλιο και εμφάνισε υψηλό πυρετό.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Andrew Pollard «ο υψηλός πυρετός εμφανίστηκε μετά την λήψη της πρώτης δόσης, θεωρείται σχετιζόμενος με το εμβόλιο, αλλά ο εθελοντής ανέρρωσε σύντομα και δεν εμφάνισε πυρετό όταν έλαβε τη δεύτερη δόση».

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα και η καθηγήτρια της Οξφόρδης Sarah Gilbert σημείωσε ότι «το εμβόλιο, είναι ασφαλές, αποτελεσματικό, μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες με χαμηλό κόστος και δεν απαιτεί αποθήκευση εν ψυχρώ» και προσέθεσε ότι το εμβόλιο βρίσκεται εν αναμονή έγκρισης και πως «ελπίζουμε όλοι ότι σύντομα θα αρχίσει η χορήγησή του».