Γκουτερες
Διεθνή

Γκουτέρες για Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μία αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία πρέπει να βασίζεται στην ανθρώπινη αλληλεγγύη

«Ας δεσμευτούμε να δράσουμε συλλογικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο για να ανακάμψουμε από την πανδημία και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους», προτρέπει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε μήνυμά του για τη σημερινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως η έκκληση του για δράση για ανθρώπινα δικαιώματα, εκφράζει τον κεντρικό ρόλο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίοδο κρίσης, την ισότητα των φύλων, τη δημόσια συμμετοχή, την κλιματική δικαιοσύνη και την βιώσιμη ανάπτυξη.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για καθολική κάλυψη υγείας προκειμένου «να νικήσουμε την πανδημία και να προστατέψουμε στο μέλλον».


Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, η πανδημία έχει ενισχύσει δύο θεμελιώδεις αλήθειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Πρώτον, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάς βλάπτει όλους. Η πανδημία έχει δυσανάλογες συνέπειες στις ευάλωτες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι μειονότητες. Η πανδημία έχει εξαπλωθεί γιατί η φτώχεια, οι ανισότητες, οι διακρίσεις και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και άλλες αποτυχίες στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις κοινωνίες μας. Την ίδια στιγμή, η πανδημία υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσφέροντας ένα πρόσχημα για σκληρά μέτρα ασφαλείας και κατασταλτικά μέτρα που περιορίζουν τον πολιτικό χώρο και την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Η δεύτερη αλήθεια που ανέδειξε η πανδημία είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και μας προστατεύουν όλους. Μία αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη συνεργαία».


Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διαμηνύει ότι οι διχαστικές προσεγγίσεις, ο αυταρχισμός και εθνικισμός δεν έχουν κανένα νόημα κατά μίας παγκόσμιας απειλής και πως οι άνθρωποι και τα δικαιώματα τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο της απάντησης και της ανάκαμψης.