Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που εξαπλώνεται στη χώρα φαίνεται να είναι κατά 56% ποιο μεταδοτικός και πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα νοσηλειών και θανάτων το επόμενο έτος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό προειδοποίησαν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής «SAGE» που συμβουλεύουν την βρετανική κυβέρνηση και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail»,  εξηγούν ότι ο μεταλλαγμένος ιός που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, μπορεί να μολύνει πολύ περισότερα άτομα επειδή εξαπλώνεται ταχύτερα. Αν και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο επικίνδυνος ή θανατηφόρος, το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σημαίνει ότι θα έχουμε- αναπόφευκτα- και περισσότερους θανάτους, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Αν και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη - που ονομάζεται «B.1.1.7» - είναι πιο επικίνδυνη ή θανατηφόρα, το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σημαίνει ότι θα έχουμε αναπόφευκτα και περισσότερους θανάτους, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μετάλλαξη είναι 56% πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Μαθηματικής Μοντελοποίησης Λοιμωδών Νοσημάτων στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από ό,τι άλλα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία ότι τα τεστ, οι θεραπείες και τα εμβόλια που μόλις ξεκίνησαν να κυκλοφορούν μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, αν και η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή Υγείας της Ευρώπης είπε ότι η μετάλλαξη πιθανότατα δεν είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η κυκλοφορία των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να χρειαστεί να επιταχυνθεί για να περιοριστεί η διάδοση του μεταλλαγμένου ιού, στον ρυθμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων την εβδομάδα από τον τρέχοντα των 200.000.

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών οι μεταλλάξεις του κοροναϊού – Τι εξετάζεται, τι γνωρίζουμε

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών παγκοσμίως, έχουν μπει, οι τελευταίες μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Γνωρίζουν πως η μετάλλαξη αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο των ιών… Κατά συνέπεια και ο ιός SARS-CoV-2 ενσωματώνει, συνεχώς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του, οπότε η εμφάνιση νέων γενετικά στελεχών αποτελεί μια αναμενόμενη διαδικασία. Γενετικές αναλύσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι ο συγκεκριμένος ιός, συσσωρεύει μία με δύο τυχαίες μεταλλάξεις ανά μήνα.

Κάτι που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν – ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κοροναϊού- ως μια φυσιολογική «διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους».

Ωστόσο οι τελευταίες μεταλλάξεις, προκακαλούν μια εύλογη ανησυχία καθώς η διαφορά τους με τις προηγούμενες, είναι ότι εξαπλώνονται με ταχύτερο ρυθμό, γι’ αυτό και με δεδομένη την παγκόσμια αγωνία για το τι συνεπάγεται, αναφορικά με τη νοσηρότητα, τη μολυσματικότητα και τα χαρακτηριστικά του ιού που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, οι λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και ένας αγώνας δρόμου στην έρευνα για τα νέα στελέχη του ιού.

Ο πρώτος συναγερμός

Η πρώτη ανησυχητική μετάλλαξη του κοροναϊού, που επισήμως κωδικοποιείται ως Ν501Υ, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο.

Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρήθηκε ιδιαίτερα ανησυχητικό λόγω της υψηλής του μεταδοτικότητας, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώνει έκτακτο lockdown στο Λονδίνο στη διάρκεια των Χριστουγέννων. Πολλές χώρες δε, διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με σχετικά άρθρα, στο βρετανικό τύπο τρία είναι τα σημεία όπου εφιστάται η προσοχή για την εν λόγω μετάλλαξη:

– Αντικαθιστά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού

– Η νέα αυτή μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κοροναϊού

– Κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.

Όλα τα παραπάνω εξαγάγουν την υπόθεση ότι η νέα μετάλλαξη του ιού μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί ακόμη να επαληθευτεί με βεβαιότητα.