Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του μπορεί να υπολογίζει στο ότι σύντομα θα έχει στη διάθεσή της το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.


«Φαίνεται πως το εμβόλιο που αναπτύσσουν στα εργαστήρια της Ρωσίας έχει επιδείξει καλά αποτελέσματα. Και μπορούμε να υπολογίζουμε ότι σύντομα θα έχουν το εμβόλιο αυτό», δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι το Μεξικό υπολογίζει και στα κινεζικά εμβόλια.


Στο μεταξύ χθες το Μεξικό έστειλε στην Αργεντινή ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας για να συζητήσει με τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, η χώρα του οποίου άρχισε να εμβολιάζει χιλιάδες εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, για τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Επικαλούμενος μάλιστα «λόγους επιτακτικής ανάγκης» ο Μεξικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο αξιωματούχος θα ενημερωθεί για την εμπειρία της Αργεντινής σχετικά με την χρήση του ρωσικού εμβολίου και τις πιθανές παρενέργειες, για να δει πότε το Μεξικό θα μπορέσει να το αποκτήσει.


«Χρειαζόμαστε τον εμβολιασμό και επαρκή εμβόλια», είχε δηλώσει ο Μεξικανός πρόεδρος. Ο Μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγκο Λόπες-Γκατέλ μαζί με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών Εφρέν Γκουανταράμα επισκέφθηκαν την Αργεντινή για να ανταλλάξουν απόψεις για «διαφορετικά εμβόλια», έγραψε ο Γκουανταράμα σε ανάρτησή του στο twitter. Από την πλευρά του, ο Λόπες-Γκατέλ δήλωσε ότι είχαν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο Φερνάντες και την υφυπουργό Υγείας της Αργεντινής Κάρλα Βιζότι.


Το Μεξικό έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες με ξένες φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής εμβολίου κατά της Covid-19, μεταξύ των οποίων η κινεζική CanSino Biologics, όπως και με τον υποστηριζόμενο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μηχανισμό COVAX που έχει αναλάβει την διάθεση των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Το Μεξικό έχει διαθέσει 53.185 δόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον ιατρικό και υγειονομικό τομέα, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν επίσης εγκρίνει την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Οι δύο χώρες σχεδιάζουν επίσης την από κοινού παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο θα διανέμεται στην Λατινική Αμερική.


Η Αργεντινή άρχισε τα Χριστούγεννα τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έχοντας στην διάθεσή της 300.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, που είναι το μοναδικό εμβόλιο που χορηγείται μέχρι στιγμής στην χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.