Τεχνολογίες επεξεργασίας γονιδίων στις ντομάτες
Οι ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Tsukuba απέδειξαν ότι η τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων Target-AID μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτόχρονη εισαγωγή αλλαγών μίας βάσης σε πολλαπλά γονίδια στις ντομάτες.
Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, οι ερευνητές άλλαξαν τρία γονίδια που σχετίζονται με τη συσσώρευση καροτενοειδών, με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα καροτενοειδών, ιδιαίτερα λυκοπενίου, στις προκύπτουσες γραμμές ντομάτας.
Η δημοτικότητα των τοματών έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη περισσότερων από 10.000 ποικιλιών διαφόρων μεγεθών, σχημάτων και αποχρώσεων. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι υπάρχει μικρή γενετική ποικιλομορφία μεταξύ των σύγχρονων ποικιλιών ντομάτας. Αυτή η έλλειψη ποικιλομορφίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά χαρακτηριστικά ελέγχονται από πολλαπλά γονίδια, καθιστά τη βελτίωση της απόδοσης των φυτών και της ποιότητας μια σημαντική πρόκληση για τους αγρότες.
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή γενετική τροποποίηση, οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων δεν αφήνουν ίχνη στο γονιδίωμα και μπορούν να εισαγάγουν μικρές αλλαγές μέσα σε ένα φυσικό γονίδιο, που μιμείται τη φυσική παραλλαγή.
Οι ντομάτες περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα καροτενοειδών, τα κίτρινα, κόκκινα και πορτοκαλί χρωστικά που βρίσκονται σε πολλά φυτά. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α και επιδεικνύουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, καθιστώντας τα εξαιρετικά σημαντικά για τη διατροφή του ανθρώπου. Έχουν τεκμηριωθεί αρκετές φυσικές μεταλλάξεις που ενισχύουν τη συσσώρευση καροτενοειδών στις ντομάτες, αλλά η εισαγωγή τους σε εμπορικές ποικιλίες είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα προοπτική.
Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, οι ερευνητές άλλαξαν τρία γονίδια που σχετίζονται με τη συσσώρευση καροτενοειδών, με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα καροτενοειδών, ιδιαίτερα λυκοπενίου, στις προκύπτουσες γραμμές ντομάτας.
Η δημοτικότητα των τοματών έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη περισσότερων από 10.000 ποικιλιών διαφόρων μεγεθών, σχημάτων και αποχρώσεων. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι υπάρχει μικρή γενετική ποικιλομορφία μεταξύ των σύγχρονων ποικιλιών ντομάτας. Αυτή η έλλειψη ποικιλομορφίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά χαρακτηριστικά ελέγχονται από πολλαπλά γονίδια, καθιστά τη βελτίωση της απόδοσης των φυτών και της ποιότητας μια σημαντική πρόκληση για τους αγρότες.
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή γενετική τροποποίηση, οι σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων δεν αφήνουν ίχνη στο γονιδίωμα και μπορούν να εισαγάγουν μικρές αλλαγές μέσα σε ένα φυσικό γονίδιο, που μιμείται τη φυσική παραλλαγή.
Οι ντομάτες περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα καροτενοειδών, τα κίτρινα, κόκκινα και πορτοκαλί χρωστικά που βρίσκονται σε πολλά φυτά. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α και επιδεικνύουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, καθιστώντας τα εξαιρετικά σημαντικά για τη διατροφή του ανθρώπου. Έχουν τεκμηριωθεί αρκετές φυσικές μεταλλάξεις που ενισχύουν τη συσσώρευση καροτενοειδών στις ντομάτες, αλλά η εισαγωγή τους σε εμπορικές ποικιλίες είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα προοπτική.