Ήθελε μια εντυπωσιακή έξοδο από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ κι αφού του αρνήθηκαν τιμητικά αγήματα και… τυμπανοκρουσίες, θα φύγει χωρίς να παραδώσει τυπικά τη θέση του και την εξουσία στον Μπάιντεν, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Δεν θα είναι… νύχτα, αλλά νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου που ο Τραμπ θα φύγει σαν τον… κυνηγημένο, ύστερα από 1.457 ημέρες στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, προκειμένου να μη συναντήσει το διάδοχό του και χωρίς να φιλοξενήσει την καθιερωμένη δεξίωση για τη μεταβίβαση της εξουσίας.


Την ημέρα ορκωμοσίας του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος δεν θα του παραδώσει τη σκυτάλη, δεν θα είναι καν παρών στην ορκωμοσία, όπως άλλωστε συνηθίζεται στην τελετή αυτή, για πρώτη φορά μετά από 152 χρόνια που Πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του.


Η λίστα


Αντί λοιπόν να προβάρει το κοστούμι της ορκωμοσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να απονείμει περίπου 100 χάρες, κατά την τελευταία του ημέρα στο γραφείο την Τρίτη, όπως αποκάλυψαν στο CNN τρία άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λίστα δεν αναμένεται να συμπεριλάβει τον ίδιο τον Τραμπ, όπως είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Η λίστα μάλιστα των απονομών οριστικοποιήθηκε την Κυριακή σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post», o απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στη στρατιωτική βάση Άντριους, στα περίχωρα της Ουάσινγκτον, που βρίσκεται σταθμευμένο το προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One». Στη συνέχεια θα μεταβεί αεροπορικώς στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, για την επόμενη ημέρα μετά την προεδρική θητεία του, στο κλαμπ του, στο Μαρ α Λάγκο.


Και εφόσον ο ίδιος αρνείται να του παραδώσει τα ηνία της χώρας στην καθιερωμένη δεξίωση που πραγματοποιείται στον Λευκό Οίκο την ημέρα της ορκωμοσίας στο διάδοχό του, οι σύμβουλοι του Μπάιντεν έχουν διαμορφώσει αναλόγως το πρόγραμμά του για να καλυφθεί το... κενό. Την Τρίτη το βράδυ, ο Τζο Μπάιντεν θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση για τα σχεδόν 400.000 θύματα της νόσου COVID στο Μνημείο «Lincoln Memorial» ζητώντας από τους Αμερικανούς να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των νεκρών. Στο πλευρό του θα βρίσκεται η οικογένειά του και η νέα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις. Και την ώρα


που ο Τραμπ θα μεταβαίνει αεροπορικώς στο Μαρ α Λάγκο στη Φλόριντα το πρωί της Τετάρτης, ο Μπάιντεν θα παρακολουθεί λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον. Το πρόγραμμα του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια μέτρα καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επεισοδίων μετά την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.


Διπλά χολωμένος


Διπλά χολωμένος θα φύγει από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ αφού το Πεντάγωνο απέρριψε το αίτημά του για τεράστια αποχαιρετιστήρια στρατιωτική παρέλαση, καθώς θα αποχωρεί από το οβάλ γραφείο την Τετάρτη, πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Αρκούν τα περισσότερα από 20.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς. Ένας από τους λόγους ήταν πως την Παρασκευή ο απερχόμενος Πρόεδρος είχε συνάντηση με έναν πλούσιο επιχειρηματία, σύμμαχο και χρηματοδότη των ρεπουμπλικανών, τον Μάικ Λίντελ -γνωστό και ως Μίστερ Πίλοου (ο «κύριος μαξιλάρι») από τις τηλεοπτικές του διαφημίσεις, ο οποίος κατά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο κρατούσε έγγραφα τα οποία φέρεται -όπως τα απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός- να κάνουν λόγο για «στρατιωτικό νόμο», καθώς και κάλεσμα στην ενεργοποίηση του «νόμου περί εξέγερσης τώρα ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο…», πυροδοτώντας εκ νέου σενάρια για τα σχέδια του Τραμπ.


Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών για βίαιες ενέργειες από ένοπλες ομάδες την ημέρα της ορκωμοσίας Μπάιντεν, καθώς ακόμη και σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η ήττα του ήταν αποτέλεσμα εκλογικής απάτης, ισχυρισμό στον οποίο βασίστηκαν οι υποστηρικτές του προκειμένου να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Το ενδεχόμενο ότι, σε αυτό το τελευταίο στάδιο, ο Τραμπ θα μπορούσε να επιδιώξει να παραμείνει στην εξουσία μπορεί να φαντάζει γελοίο, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι Τραμπ είναι αυτός... ποτέ δεν ξέρεις.


«Σαν δίχρονο που ζητά επιβεβαίωση»


Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει το αξίωμά του με τη χαμηλότερη δημοτικότητα σε όλη του την πολιτική διαδρομή, μεταξύ των ρεπουμπλικανών, το οποίο ανέρχεται στο 34%, ωστόσο οι ρεπουμπλικανοί δεν τον κατηγορούν για τις ταραχές. Επίσης το 70% των ψηφοφόρων των ρεπουμπλικανών δηλώνουν ότι ο Μπάιντεν δεν κέρδισε νόμιμα, αλλά συνολικά το 62% όλων των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι η νίκη του ήταν νόμιμη ή δεν δέχονται τον Τζο Μπάιντεν ως νόμιμο, αποκαλύπτουν νέες δημοσκοπήσεις των «Washington Post»/ABC.


Οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν επίσης ότι δεν φταίει για τις ταραχές στο Καπιτώλιο και πρέπει να του επιτραπεί να πάρει χάρη και πως δεν πρέπει να καταδικαστεί από τη Γερουσία. Πρώην διευθυντής του FBI σφάζει με το βαμβάκι τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «δίχρονο που αποζητά διαρκώς επιβεβαίωση». Μιλώντας στο Sky News o Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίο o Tραμπ είχε απολύσει αιφνιδιαστικά τον Μάιο του 2017, είπε, ωστόσο, ότι αν ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του απερχόμενου ρεπουμπλικανού Προέδρου των ΗΠΑ, θα του δώσει όλη την προσοχή που επιζητεί και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρκετά ακόμη χρόνια του «σόου Ντόναλντ Τραμπ» επισκιάζοντας τις προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να ενώσει την Αμερική.


Εν τω μεταξύ, ο Άνταμ Σιφ (πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών) λέει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να λαμβάνει τις ενημερώσεις από τις μυστικές υπηρεσίες μετά την προεδρία, επειδή «δεν μπορεί να του εμπιστευτεί» κανείς τα μυστικά του έθνους. Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ περιέγραψε ότι οι προηγούμενοι Πρόεδροι λαμβάνουν περιστασιακές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση των ΗΠΑ και μια επιθεώρηση των θεμάτων του πλανήτη και εάν υπάρχουν βεβαίως άμεσες απειλές για το αμερικανικό έθνος, κάτι που δεν θέλουν να ισχύσει για τον Τραμπ.


Θέλει να πάρει την εκδίκησή του


Όσο για την επόμενη μέρα του Ντόναλντ Τραμπ; Πηγές κοντά του υποστηρίζουν πως φέρεται να «σχεδιάζει εκδίκηση εναντίον όσων ρεπουμπλικανών ψήφισαν για την παραπομπή του, την ώρα που οι ταραχοποιοί του Καπιτωλίου υποστηρίζουν ότι τους αξίζει να λάβουν χάρη. Επίσης, παράλληλα με τις διακοπές του, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να συγκεντρώσει το «τρελό» ποσό των 2 δισ. δολαρίων για να φτιάξει μια προεδρική βιβλιοθήκη κοντά στο Μαρ α Λάγκο και έχει αναθέσει στον γκουρού του Twitter Νταν Σκαβίνοo να επικοινωνήσει το σκοπό αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου του δικού του αποκλεισμού. Θέλει να είναι η μεγαλύτερη και ακριβότερη προεδρική βιβλιοθήκη που κατασκευάστηκε ποτέ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η προεδρική βιβλιοθήκη του Μπαράκ Ομπάμα κόστισε 500 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές και του Τζορτζ Γ. Μπους του νεότερου 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα εγκαίνιά της το 2013 τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι εν ζωή Πρόεδροι.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ