Από την πρώτη του κιόλας μέρα στον Λευκό Οίκο ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα αντιστρέψει πολλές πολιτικές αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Κατ’ εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεών του, θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας ως μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού, θα άρει την «ταξιδιωτική απαγόρευση για τους μουσουλμάνους» (η οποία επηρέαζε ανθρώπους από Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) που επιβλήθηκε το 2017, ώστε αμέσως μετά να επανεξετάσει τα πρωτόκολλα μετανάστευσης.


Θα ξεκινήσει επίσης τη διαδικασία επιστροφής των ΗΠΑ στην Παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, γεγονός που θα επιφέρει την ακύρωση της άδειας κατασκευής του αγωγού Keystone XL, έργου εκτιμώμενης αξίας 9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε μετατρέψει την κατασκευή του αγωγού σε κεντρική υπόσχεση της προεκλογικής του εκστρατείας, όταν ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα είχε ήδη απορρίψει την κατασκευή του αγωγού, που κατασκευάζει η TC Energy Corp, διότι δεν συμβάδιζε με το σχέδιό του για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.


Επίσης, μεταξύ των 12 και πλέον προεδρικών διαταγμάτων που θα υπογραφούν με το… καλημέρα στο οβάλ γραφείο, θα είναι και το πάγωμα των φοιτητικών δανείων λόγω της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του προσωπικού του, Ρον Κλάιν, θα ολοκληρώσει τις ετοιμασίες για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως Πρόεδρος, που θα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά το Brexit.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ