H επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου,  στην Αίγυπτο φαίνεται πως ξεπερνά τον συμβολικό της χαρακτήρα, καθώς σήμανε ένα ακόμη βήμα προσέγγισης της Αθήνας με το Κάιρο στο στρατιωτικό επίπεδο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συζητά με τη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με μια σειρά από ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και ανταλλαγή πληροφοριών.


Η συγκεκριμένη σχέση είναι αρκετά ισχυρή εδώ και περίπου δέκα χρόνια, όπου συν τοις άλλοις επισφραγίζεται δύο φορές κάθε χρόνο με την πραγματοποίηση της αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» σε Ελλάδα και Αίγυπτο.


Όταν η ένταση Τουρκίας - Αιγύπτου κορυφώθηκε το 2017, η Αίγπυτος προχώρησε σε κίνηση στήριξης της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη κίνηση ξεπέρασε τον απλό συμβολισμό, καθώς οι ασκήσεις της «ΜΕΔΟΥΣΑΣ» πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο και δη, σε θαλάσσιες περιοχές από την Κρήτη και την Κάρπαθο έως και τη Ρόδο τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία. Επιπροσθέτως, οι Αιγυπτιακές δυνάμεις βγήκαν στη Ρόδο μαζί τους Έλληνες πεζονάυτες, σε ένα από τα νησιά που απαίτηση της Άγκυρας είναι η αποστρατικοποίησή τους.


Τον εκνευρισμό της Τουρκίας είχε προκαλέσει η δήλωση του Αιγύπτιου Ναυάρχου πάνω από το MISTRAL. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει πως «θεωρείσται το ελικοπτεροφόρο αυτό σαν δικό σας, καθώς η γείτονας χώρα είχε στείλει ανοιχτά της Ρόδου έναν σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων για να παρακολουθήσουν την άσκηση.


Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, το Κάιρο έκοψε σχεδόν κάθε σύνδεση με την Τουρκία σε σχέση με το ζήτημα της κοινής χάραξης ΑΟΖ, όπως και φρόντισε να αγνοήσει τις απειλές της Άγκυρας. Παράλληλα, η υπογραφή συμφωνίας με την Ελλάδα για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών προκάλεσε την σφοδρή ένταση της Άγκυρας, που αντέδρασε με την έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.


Η τελευταία «ΜΕΔΟΥΣΑ» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε  με αναβαθμισμένη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν ενδεικτική της διάθεσης των δύο κρατών να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική τους συνεργασία. Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε ότι  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έγινε δεκτός από τον ίδιο τον Πρόεδρο Σίσι με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας να μιλά με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική ηγεσία των ενόπλων Δυνάμεων.


Αυτή τη στιγμή, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συζητά με τη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Οι Αιγύπτιοι έχουν κάνει φανερό πως είναι ανοιχτοί σε κάθε πρόταση σε αέρα, θάλασσα αλλά και έδαφος των δύο κρατών. 


Οι εξελίξεις των επόμενων μηνών με την Τουρκία είναι αυτονόητο πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες της Αθήνας με το Κάιρο. Εφόσον η Άγκυρα δεν δείξει πραγματική διάθεση για διάλογο και επιχειρήσει να συνεχίσει την προκλητική της στάση, ο άξονας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ενεργοποιηθεί για να αντιμετωπίσει την Τουρκική προκλητικότητα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αίγυπτος εμφανίζεται θετική στην πραγματοποίηση της «ΜΕΔΟΥΣΑΣ» σε θαλάσσιες περιοχές τις οποίες αμφισβητεί η Άγκυρα ενώ δεν αποκλείεται η κοινή άσκηση Αιγυπτιακών μαχητικών σε Ελληνικά αεροδρόμια για κοινές ασκήσεις όπως και συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.