Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατευθύνεται στη Σκωτία σήμερα, Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αυξανόμενη υποστήριξη για ένα άλλο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία COVID-19 έχει δείξει τα οφέλη της παραμονής.

Τα ομόλογα που ενώνουν την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια οικονομία 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν τεθεί σε σοβαρή πίεση τόσο από τον χειρισμό του κορωνοϊού όσο και από το Brexit.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Σκωτσέζων θα υποστήριζε τώρα την ανεξαρτησία, αν και ο Τζόνσον έχει πει επανειλημμένα ότι τώρα δεν είναι η ώρα για ένα άλλο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να διαλύσει την περισσότερο από μια ένωση 314 ετών μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας.

Πριν από την επίσκεψή του, η οποία επικρίθηκε από Σκωτσέζους εθνικιστές, ο Τζόνσον είπε ότι η Σκωτία ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου απέκτησε πρόσβαση σε ένα εμβόλιο κοροναϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι πυροβολισμοί γίνονται από τις κοινές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες δημιουργούν 80 νέα κέντρα εμβολίων στη Σκωτία.

«Έχουμε συσπειρωθεί για να νικήσουμε τον ιό», είπε ο Τζόνσον. «Η αμοιβαία συνεργασία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλη αυτή την πανδημία είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι πολίτες της Σκωτίας και σε αυτό χω επικεντρωθεί».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον επέκρινε το ταξίδι του Τζόνσον, διερωτώμενη εάν οι λόγοι του για επίσκεψη είναι «πραγματικά απαραίτητοι» και υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κακό παράδειγμα για το κοινό.

Η Στέρτζον, η οποία διευθύνει την ημι-αυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας, ελπίζει ότι μια ισχυρή απόδοση από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας σε εκλογές για το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της χώρας τον Μάιο θα της έδινε την εντολή να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα.

Εάν η Σκωτία ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας, αυτό θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει περίπου το ένα τρίτο της γης και σχεδόν το ένα δέκατο του πληθυσμού του - όπως ακριβώς η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο του Brexit.

Αντιδράσεις της Βρετανίας σε τυχόν νέο δημοψήφισμα

Ο Τζόνσον, ο οποίος θα έπρεπε να συμφωνήσει σε ένα νέο δημοψήφισμα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη μετά από αυτό του 2014 όπου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτητοποίησής τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σκωτία καταψήφισε την ανεξαρτησία κατά 55% έως 45% σε δημοψήφισμα του 2014. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Σκωτσέζων υποστήριξαν επίσης την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, προκαλώντας αιτήματα Σκωτσέζων εθνικιστών για νέα ψηφοφορία για την ανεξαρτησία, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του ψήφισε να φύγει.

«Οι εθνικιστικές προσπάθειες από πλευράς Σκωτίας, για να επιβάλουν μια αλλαγή στο σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύουν στο να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών, ενώ η κυβέρνηση μάχεται την COVID-19», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ.

«Προς το παρόν, όταν δίνουμε προτεραιότητα στον αγώνα κατά της νόσου και επίσης την ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη εν ευθέτω χρόνω, το να μιλάμε για αλλαγή του συντάγματος και ούτω καθεξής απλώς θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή» δήλωσεστο Sky News.

Ο κ. Γκόουβ είπε ότι ο κ. Τζόνσον, ήταν ο καλύτερος «frontman» (σ.σ. «μπροστάρης») για τη διατήρηση της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.