Η υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Γιου Μιουνγκ-χι ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά της για τη θέση του επικεφαλής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αφήνοντας ανοικτό τον δρόμο για τον διορισμό της Νιγηριανής Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, της πρώτης Αφρικανής και πρώτης γυναίκας στη θέση αυτή.

 «Προκειμένου να προωθηθούν οι λειτουργίες του ΠΟΕ και λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες, αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου», ανέφερε η Γιου σε ανακοίνωση. Η ίδια δήλωσε ότι η απόφασή της ελήφθη ύστερα από διαβουλεύσεις με συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η Γιου, που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ, δεν είχε αποχωρήσει από την κούρσα διαδοχής παρά τις αυξανόμενες διπλωματικές πιέσεις να αποσυρθεί.

 Η διαδικασία διορισμού διαδόχου του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Αζεβέδο, που αποχώρησε ένα χρόνο πριν από το τέλος της θητείας τους για οικογενειακούς λόγους, βρίσκεται σε αδιέξοδο από το φθινόπωρο.

 Η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία διαδοχής είχε ανακοινώσει στις 28 Οκτωβρίου ότι η υποψήφια με τις περισσότερες πιθανότητες συναίνεσης στο πρόσωπό της ήταν η Νιγηριανή Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Εκτός του ότι θα ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΠΟΕ, θα ήταν η πρώτη γενική διευθύντρια με καταγωγή από την Αφρική.

 Ωστόσο οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ήγειραν εμπόδια, στηρίζοντας τη Γιου, την πρώτη γυναίκα που έγινε υπουργός Εμπορίου στη χώρα της.

 Ο επικεφαλής του ΠΟΕ συνήθως επιλέγεται μέσω μια συναινετικής διαδικασίας. Εξ ου και το αδιέξοδο που προκάλεσε το βέτο της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης. Η απόφαση της Σεούλ --πολύ στενής συμμάχου των ΗΠΑ που διατηρούν 28.500 στρατιώτες σε αυτή τη χερσόνησο-- ανακοινώθηκε δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.