Η Ισπανία, που ήδη έχει περιορίσει τις πτήσεις από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, θα θέτει σε καραντίνα όσους φτάνουν από τις χώρες αυτές, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των παραλλαγών του κοροναϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών για τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική 

Από την Δευτέρα, όσοι έρχονται από αυτές τις δύο χώρες, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι που έχουν δηλώσει, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μην έρχονται σε επαφή με τρίτα πρόσωπα, είπε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. Η υποχρεωτική καραντίνα θα είναι διάρκειας 10 ημερών. Όσοι υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό και βγουν αρνητικοί θα μένουν σε καραντίνα μόνο για 7 ημέρες. Το μέτρο θα ισχύσει αρχικά για μια περίοδο 14 ημερών, η οποία όμως ενδέχεται να παραταθεί.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου η Ισπανία έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στις αφίξεις από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Μόνο οι πολίτες της Ισπανίας και της Ανδόρρας ή όσοι κατοικούν μόνιμα στις δύο αυτές χώρες επιτρέπεται να μπουν στο ισπανικό έδαφος. Εξαιρούνται επίσης οι ταξιδιώτες που περνούν τράνζιτ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βγουν από το αεροδρόμιο και δεν θα μείνουν στην Ισπανία για περισσότερες από 24 ώρες. Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν επίσης και για τια αφίξεις από τη Βρετανία.

Μέχρι σήμερα στην Ισπανία έχουν εντοπιστεί 613 επιβεβαιωμένα κρούσματα του βρετανικού στελέχους, έξι κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής και δύο της βραζιλιάνικης. Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι η βρετανική παραλλαγή μπορεί να γίνει η κυρίαρχη μέχρι τα τέλη Μαρτίου.